Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΝΟΣ:Οι πιθανότητες εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης είναι δυσπρόσιτα ακόμα και σε αριστούχους. Ποιες σχολές "χτύπησαν κόκκινο" πέρυσι στις προτιμήσεις των μαθητών. Τα ποσοστά επιτυχίας για τα τμήματα που οδηγούν σε μια σίγουρη θέση εργασίας.

Απαγορευτική ακόμη και για αριστούχους είναι η εισαγωγή σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας που καταγράφηκαν στις τελευταίες πανελλαδικές δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις εισάγεται μόλις ένας ή δύο στους δέκα.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία με τις πρώτες προτιμήσεις για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που εξασφάλισε το "ΕΘΝΟΣ", φαίνεται πως τη φετινή χρονιά αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους τμήματα που οδηγούν στην "αγκαλιά" του Δημοσίου αλλά και επαγγέλματα με κύρος και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 33.000 υποψήφιοι έβαλαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό μόλις 40 πανεπιστημιακά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, χτύπησαν "κόκκινο" οι πρώτες προτιμήσεις σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές, σε Παιδαγωγικά, καθηγητικά και ξενόγλωσσα τμήματα, ενώ πολύ ψηλά στις προτιμήσεις βρέθηκαν σχολές της Νομικής και της Ιατρικής.
Σε χιλιάδες ανέρχονται και οι πρώτες προτιμήσεις για ορισμένα "δυνατά χαρτιά" των οικονομικών επιστημών, τα οποία κερδίζουν και πάλι έδαφος, αφού, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των οικονομικών και φορολογικών μέτρων που ανακοινώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η αγορά ζητάει εξειδικευμένους εργαζόμενους σε οργανισμούς και στελέχη σε επιχειρήσεις.
Συνεχίστηκε και φέτος η «στροφή» χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία έχουν «προσιτές» βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
Συνεχίστηκε και φέτος η «στροφή» χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία έχουν «προσιτές» βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
Χιλιάδες υποψήφιοι συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη σε αρκετά Πολυτεχνικά τμήματα τα οποία ?παρά την οικονομική κρίση? αποτελούν ακόμη σταθερή αξία στην αγορά εργασίας. Από την περσινή χρονιά, μάλιστα, εξαιτίας και της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού αυξήθηκαν οι υποψήφιοι που δήλωσαν τα τρία τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Το "ΕΘΝΟΣ" σήμερα παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό που θα αποτελέσει "πυξίδα" για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τις πρώτες προτιμήσεις για τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα περσινά μηχανογραφικά.
Οι πιθανότητες εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
Μετά την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζουμε ομαδοποιημένα τις σχολές που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι φετινοί μαθητές της Γ΄ λυκείου, για να έχουν μία εικόνα για τη ζήτηση που υπάρχει σε κάθε τμήμα και σε κάθε πόλη για την οποία ενδιαφέρονται.
Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε η "στροφή" χιλιάδων υποψηφίων προς δεκάδες τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν "προσιτές" βάσεις και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Οι υποψήφιοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για αρκετά τμήματα που σχετίζονται με τη Διατροφή, την Προσχολική Αγωγή, την Αισθητική, ενώ στην κορυφή των προτιμήσεων φιγουράρουν σχολές Φυσικοθεραπείας, που έχουν τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας, Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.
Αντιστοίχως, εκατοντάδες υποψήφιοι του 5ου επιστημονικού πεδίου "ψήφισαν" τα 11 τμήματα Λογιστικής τα οποία εδρεύουν ?εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη? σε πολλές επαρχιακές πόλεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
"Εισιτήριο" για λίγους
Ο αυξημένος ανταγωνισμός που παρατηρείται στις νομικές σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας δίνει το πολυπόθητο "εισιτήριο" σε ελάχιστους εισακτέους, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι με άριστες βαθμολογίες αναγκάζονται να εισαχθούν σε υποδεέστερα τμήματα ή σε διαφορετική πόλη.
Είναι ενδεικτικό ότι στη γενική σειρά των εισακτέων (εκτός δηλαδή των ειδικών κατηγοριών που αφορά τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους υπάγονται στα κοινωνικά κριτήρια) στο τμήμα της Νομικής εισήχθη μόλις το 16,6% των υποψηφίων, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό έφτασε το 24,1%. Αντίθετα, στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Κομοτηνή πέρασαν όλοι όσοι την είχαν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση.
Οσον αφορά τα τρία τμήματα Ψυχολογίας, "ψηφίστηκαν" ως πρώτη προτίμηση από 2.371 υποψηφίους εκ των οποίων οι 1.998 ανήκουν στη γενική σειρά.
Τα ποσοστά επιτυχίας, όπως καταγράφηκαν στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αποκαρδιωτικά. Οσοι από τους 851 υποψηφίους είχαν ενδιαφερθεί για το τμήμα του Αριστοτελείου, μόλις το 15,8% κατάφερε να περάσει, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο φτάνοντας το 11,9%. Σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι επιλέγουν το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού εισάγεται 1 στους 2.
Σχετικά με τις σχολές Φιλολογίες, στις οποίες επιμένουν να τις τοποθετούν στην κορυφή των προτιμήσεών τους χιλιάδες υποψήφιοι, τα ποσοστά επιτυχίας για τις δύο κεντρικές σχολές είναι χαμηλά φτάνοντας για το τμήμα της Αθήνας το 39,6% και της Θεσσαλονίκης το 40,8%. Γι΄ αυτό, άλλωστε, οι βάσεις εισαγωγής διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 17.200 μόρια.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ 10.591 ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαγνήτες Στρατός και Αστυνομία
Τους 10.591 -αριθμός ρεκόρ- έφτασαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι έβαλαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές με γνώμονα την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.
Συγκεκριμένα, 7.659 περσινοί τελειόφοιτοι της Γ΄ λυκείου είχαν στην κορυφή των προτιμήσεών τους 14 Σχολές που σχετίζονται με τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ 2.932 υποψήφιοι "σταύρωσαν" ως κορυφαία επιλογή στο μηχανογραφικό τα τρία Αστυνομικά Τμήματα που λειτουργούν.
Τόσο οι Στρατιωτικές όσο και οι Αστυνομικές σχολές παραμένουν από τις ελάχιστες που οδηγούν με ταχύτητα και σιγουριά στον δημόσιο τομέα, παρά τις προσλήψεις οι οποίες μειώνονται.
Στην κορυφή των προτιμήσεων φιγουράρει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Σχολή Πλοιάρχων) με 2.451 υποψηφίους να το δηλώνουν στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου. Ακολουθεί η Σχολή Ικάρων με 1.102 και η Σχολή Ευελπίδων με 777.
Εκατοντάδες υποψήφιοι διεκδίκησαν τις λίγες θέσεις που διατίθενται στα Στρατιωτικά τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και στο Οικονομικό.
Ανταγωνισμός
Ο έντονος ανταγωνισμός εκτόξευσε και πέρυσι τις πρώτες προτιμήσεις στα ύψη. Η μεγαλύτερη ζήτησε καταγράφηκε στο Οικονομικό με 897 πρώτες προτιμήσεις και ακολούθησε το Ιατρικό με 506. Αναφορικά με τις Αστυνομικές Σχολές, σχεδόν οι μισοί επέλεξαν το τμήμα Αστυφυλάκων το οποίο προσφέρει πολλές θέσεις (συνολικά 945), ενώ η βάση εισαγωγής δεν ξεπέρασε πέρυσι τα 13.633 μόρια. Ετσι, από τους 1.214 υποψηφίους που το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση, εξασφάλισαν την εισαγωγή τους σχεδόν 8 στους 10. Αντίθετα, ελάχιστοι ήταν οι εκλεκτοί που κατάφεραν να ανοίξουν τις "πύλες" της σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά, 1.412 υποψήφιοι έβαλαν το τμήμα στην κορυφή του μηχανογραφικού. Από αυτούς όμως μόλις το 6,16% κατάφεραν να εισαχθούν, αφού οι θέσεις που δόθηκαν ήταν -για όλες τις κατηγορίες- 87, ενώ η βάση διαμορφώθηκε στα 17.982 μόρια.
Τέλος, εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας και στο τμήμα Αξιωματικής Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικοί), αφού μόλις το 16,9% απ΄ όσους το επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση κατάφεραν να εισαχθούν.
Ιατρική Αθήνας
Χαμόγελα για ελάχιστους αριστούχους
Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα ποσοστά επιτυχίας για τους αριστούχους που δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν εισάγονται ούτε δύο στους δέκα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στα επαρχιακά η μεγάλη πλειονότητα εξασφαλίζει την εισαγωγή της.
Ειδικότερα, το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, βάσει των πρώτων προτιμήσεων, εντοπίζεται στην Ιατρική Αθήνας. Από τους 1.739 υποψηφίους που το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού εισήχθη μόλις το 8,2%. Στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό επιτυχίας έφτασε πέρυσι το 15,4%, ενώ στο τμήμα που εδρεύει στη Λάρισα μπήκαν ένας στους δύο υποψηφίους. Στις υπόλοιπες 4 σχολές το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε μεταξύ 52,8-58,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 Ιατρικές σχολές δηλώθηκαν ως πρώτη προτίμηση από 3.678 υποψηφίους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Φαρμακευτικά τμήματα, με τον ανταγωνισμό πέρυσι πιο αυξημένο, αφού πολλοί υποψήφιοι έβαλαν το τμήμα στην κορυφή των προτιμήσεών τους, μετά και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ετσι, στο τμήμα της Θεσσαλονίκης εισήχθη μόλις το 16,5%, ενώ στην Αθήνα το 18,3%. Αντίθετα, πιο ευνοημένοι ήταν όσοι υποψήφιοι ήθελαν να περάσουν στη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού πέρασε το 84,2%.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου