Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το δημόσιο μέσα από τα μάτια των υπαλλήλων

Μύθους ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους καταρρίπτει έρευνα του ΟΟΣΑ, με ερωτηθέντες τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Λένε δηλαδή «ναι» στην κινητικότητα και σε αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να παραμείνουν επιπλέον ώρες στην υπηρεσία εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ειδικότερα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% οι ερωτώμενοι δηλώνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν τη δημόσια διοίκηση αποδοτικότερη.

Επιπλέον, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημόσιοι υπάλληλοι συμφωνούν ότι η αμοιβή τους θα μπορούσε υπό όρους να συνδεθεί με την παραγωγικότητάς τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν πλέον θετικά και τις μετακινήσεις μεταξύ των υπηρεσιών, αφού 7 στους 10 τάσσονται υπέρ της κινητικότητας.

Αναφορικά με το υπάρχον Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο, η συντριπτική πλειονότητα το χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικό, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα κατήγγειλε συνάδελφο αν αντιλαμβανόταν ότι κάνει παράνομη πράξη στην υπηρεσία.

Πάνω από τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους δήλωσαν ότι το προσωπικό είναι διατεθειμένο να εργαστεί επιπλέον ώρες προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο φόρτος δουλειάς.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Οι εργαζόμενοι κατατάσσουν πρώτα στη λίστα τη μη αξιοποίηση του δυναμικού και την έλλειψη συντονισμού. Ακολουθεί:

* Η αναξιοκρατία με ποσοστό 13%,
* Η έλλειψη κινήτρων και η γραφειοκρατία με 11% αντίστοιχα ενώ
* Το 9% απαντά το πελατειακό σύστημα.

Στα ερωτηματικά πάντως παραμένει γιατί η συγκεκριμένη μελέτη παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου