Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υπουργείο Οικονομικών: «Πληρώστε και μετά βλέπουμε»

Προβλήματα με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ
Υπουργείο Οικονομικών: «Πληρώστε και μετά βλέπουμε»
 

«Να πληρωθεί τώρα το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων ιδιωτικών παρόχων και στη συνέχεια θα γίνουν οι όποιες διορθώσεις στα λάθη που έχουν διαπιστωθεί». Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που βγαίνει από την ευρεία και έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνη, τον γ.γ. δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Απ. Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή κ. Τ. Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλ. Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, η εταιρεία θα στείλει στους οικείους δήμους - με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με εκείνα της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.
Επίσης, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση «ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες», όπως ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Ο υπουργός ζήτησε επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους λογαριασμούς που έχουν τώρα στα χέρια τους οι πολίτες καθώς το χαράτσι για το 2011 θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.
Τέλος, η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω μέσω αποστολής μηνυμάτων από το κινητό τους να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών sms, ενώ ο κ. Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.
 
TO BHMA 18/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου