Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

11 αλλαγές λιτότητας σε συντάξεις/ Ταμεία - Ερχονται μειώσεις 15%-40% στις επικουρικές

Επικουρικά ταµεία - «κουµπαράδες», που θα αποδίδουν στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισµένου, συντάξεις ισόποσες µε τις συσσωρευµένες εισφορές του εργαζοµένου, δηµιουργεί η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως το σηµερινό καθεστώς.

«Το Βήµα της Κυριακής» αποκαλύπτει τα βασικά σηµεία του κυβερνητικού σχεδίου για τη νέα ασφαλιστική µεταρρύθµιση, η οποία επικεντρώνεται στην επικουρική ασφάλιση και στα ταµεία παροχής των εφάπαξ βοηθηµάτων.

Εντός της εβδοµάδος το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δηµοσιότητα τις αναλογικές µελέτες για τη βιωσιµότητα των επικουρικών ταµείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του νοµοσχεδίου για την τροποποίηση του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης.

Το κυβερνητικό σχέδιο στηρίζεται στη µετατροπή του σηµερινού καθεστώτος «προκαθορισµένων εγγυηµένων παροχών» σε καθεστώς «προκαθορισµένων εισφορών». Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νέο καθεστώς στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. ∆ηµιουργούνται «ατοµικοί λογαριασµοί» σε όλους τους ασφαλισµένους για το χρονικό διάστηµα της ασφάλισής τους από το 2001 και εντεύθεν.

2. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταµεία.

3. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαµβάνει ο ασφαλισµένος θα είναι αντίστοιχο µε τις εισφορές που έχει καταβάλει συν τις όποιες αποδόσεις του κεφαλαίου του.

4. Για το διάστηµα της ασφάλισης προ του 2001 _ για το οποίο δεν υπάρχουν µηχανογραφηµένα ένσηµα _ η σύνταξη θα υπολογίζεται στο 20% της κύριας σύνταξης.

5. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Οι µειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα επέλθουν µε τον νέο νόµο θα αφορούν τόσο τις καταβαλλόµενες όσο και τις µελλοντικές συντάξεις.

6. Οι περικοπές θα ισχύσουν άµεσα στα ελλειµµατικά Ταµεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρµογή θα γίνει σε βάθος χρόνου ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος κάθε Ταµείου.

7. Η µείωση – ειδικώς στο µεγαλύτερο Ταµείο του ιδιωτικού τοµέα ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) – θα φθάσει το 40%, καθώς κάθε µήνα καταγράφεται έλλειµµα 30 εκατ. ευρώ.

8. Τα εφάπαξ βοηθήµατα θα µειωθούν και θα διαµορφώνονται αντίστοιχα µε τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισµένος κατά τον εργασιακό βίο του.

9. Αύξηση 1% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. «∆εν είναι δυνατόν µε εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις µε αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουµάνης.

10. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καµία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να µην ξεπερνά τον τελευταίο µισθό του συνταξιοδοτούµενου.

11. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης _ όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης _ για όλα τα επικουρικά ταµεία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=51521

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου