Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Θα κοπούν 5% εως 30% επικουρικές και εφάπαξ

Σε όσα Ταμεία είναι στο "κόκκινο" οι περικοπές θα προχωρήσουν με διαδικασίες - εξπρές

Στο Ταμέιο της ΔΕΗ το εφάπαξ καθυστερεί έως δεκαεννέα μήνες. Υπολογίζεται ότι 2.100 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το εφάπαξ.
Μειώσεις από 5% έως και 30% στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα θα προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων, που πρόκειται να περάσει από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο. Οι περικοπές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες ρυθμίσεις -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη φτάσει εισηγήσεις από αναλογιστές αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες για το ύψος των περικοπών ανά ταμείο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν παραδοθεί όλες οι αναλογιστικές μελέτες για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, προκειμένου μέσα στον Δεκέμβριο να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση.
Ουσιαστικά, σε όσες περιπτώσεις οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ελλείμματα θα μπει "μαχαίρι" σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με τις μειώσεις να είναι πολλών? ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, σε όσα ταμεία είναι στο "κόκκινο", οι περικοπές θα είναι άμεσες, ενώ περίοδος χάριτος θα δοθεί σε φορείς που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα επόμενα χρόνια αλλά ακόμα δεν έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, καθώς θα δουν να μειώνονται τόσο τα εφάπαξ όσο και οι επικουρικές τους συντάξεις. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά φαίνεται πως διασώζεται το εφάπαξ βοήθημα.
Οι αλλαγές αγγίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιού­χων, οι οποίοι δέχτηκαν το πρώτο «χτύπημα» στις αρχές του φθινοπώρου.

Το "Εθνος της Κυριακής" παρουσιάζει σήμερα το προωθούμενο σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ στα μεγαλύτερα ταμεία. Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας το επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε να "κλειδώσουν" και οι τελικές ρυθμίσεις.
Ψαλίδι στα μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο
Δημόσιος υπάλληλος που δικαιούταν μέρισμα 200 ευρώ από το Μετοχικό Ταμείο, μετά τη μείωση του 20% από 1η Νοεμβρίου έχασε 40 ευρώ. Δηλαδή πλέον εισπράττει 160 ευρώ.
Για τους εργαζόμενους στον του­ρισμό η πρόταση είναι να παραμεί­νουν στα βαρέα όσοι δουλεύουν βραδινές ώρες.

Σε περίπτωση που το μέρισμα μειωθεί εκ νέου κατά 20%, θα χάσει άλλα 32 ευρώ και τη νέα χρονιά θα περιοριστεί στα 128 ευρώ.
Εφάπαξ από ΔΕΗ μετά 25 χρόνια
Ασφαλισμένος στο ταμείο της ΔΕΗ με 25ετή υπηρεσία και μισθό 3.000 ευρώ, έπαιρνε εφάπαξ 75.000 ευρώ. Μετά τη μείωση του 30% στο βοήθημα από 1η Νοεμβρίου, το καταβαλλόμενο ποσό έπεσε στα 52.500 ευρώ, δηλαδή έχασε 22.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που το εφάπαξ του μειωθεί τη νέα χρονιά κατά 5%, θα χάσει άλλα 2.625 ευρώ. Δηλαδή το βοήθημα που δικαιούται από το ταμείο μέσα σε λίγους μήνες θα έχει πέσει από τα 75.000 στα 49.875 ευρώ.
Σε τρεις μήνες τα 400 θα γίνουν 128 ευρώ
Ασφαλισμένος στο ΤΑΥΤΕΚΩ με επικουρική σύνταξη 400 ευρώ μετά τις περικοπές του Νοεμβρίου έχασε 60 ευρώ. Δηλαδή είχε μείωση 15% και πλέον εισπράττει 340 ευρώ.
Σε περίπτωση που περάσει νέα μείωση 20% στην επικουρική του σύνταξη, θα χάσει άλλα 68 ευρώ και τελικά θα περιοριστεί στα 272 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 128 ευρώ.
  • 2 δισ. είναι η "μαύρη τρύπα" στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και σε περίπτωση που δεν βρεθεί... ζεστό χρήμα, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το εφάπαξ ύστερα από έξι χρόνια!
  • 20% θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες)
ΕΦΑΠΑΞ
Αρμαγεδδών σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες
Τριών "ταχυτήτων" θα είναι οι παρεμβάσεις στα ταμεία πρόνοιας, τα οποία χορηγούν το εφάπαξ. Μεγάλοι χαμένοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διασώζονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα το σχέδιο για το εφάπαξ αναμένεται να προβλέπει τα εξής:
?Μείωση από 5% έως 10% του βοηθήματος που χορηγούν το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο φορέας της ΔΕΗ και το ταμείο της Εμπορικής. Πρόκειται για το δεύτερο "κύμα" περικοπών στους συγκεκριμένους φορείς πρόνοιας, καθώς οι πρώτες μειώσεις τέθηκαν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, έχει ήδη περικοπεί κατά 20% το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (15% είναι η μείωση για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010) και κατά 30% το βοήθημα που δίνουν οι φορείς της Εμπορικής και της ΔΕΗ (25% είναι η μείωση για τις αιτήσεις του 2010).
Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου είναι πως αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα δύο χρόνια. Η "μαύρη τρύπα" του ταμείου αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση που δεν βρεθεί... ζεστό χρήμα, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το βοήθημα ύστερα από έξι χρόνια!
Την ίδια στιγμή, στο ταμείο της ΔΕΗ η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί έως και δεκαεννέα μήνες. Υπολογίζεται ότι 2.100 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το εφάπαξ.
Μείωση από 25% έως 30% του εφάπαξ που χορηγούν οι φορείς των ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ελλείμματα. Οι περικοπές αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και μένει να διευκρινιστεί το αν θα επηρεάσουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Σταθερό αναμένεται να μείνει το εφάπαξ που χορηγεί το Τ.Α.Π.Ι.Τ., που καλύπτει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι μελέτες δεν δείχνουν ελλείμματα στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα και έτσι δεν προωθείται μείωση του καταβαλλόμενου ποσού.
Βαρέα και ανθυγιεινά
Βγαίνουν από τη λίστα 120.000 ασφαλισμένοι
"Ημερομηνία-κλειδί" για τα ταμεία είναι η 25η Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση από το Eurogroup των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο μεταξύ η "ώρα της κρίσης" έφτασε για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τη νέα λίστα να δίνεται στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα.
Ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς αναμένεται να περιοριστεί κατά 120.000 άτομα, καθώς σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου.
Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, αλλά και μείωση μισθών και συντάξεων (αφού οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα). Ωστόσο, με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας, θα διασωθούν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι και το 2015, ακόμα και αν το επάγγελμά τους βγει από τη σχετική λίστα.
Ειδικό καθεστώς
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας θα βγουν οι υπάλληλοι στους κλάδους όπου το σύνολο του προσωπικού υπάγεται στα βαρέα (με τους εργάτες να παραμένουν, ωστόσο, στο ειδικό αυτό καθεστώς). Δύο "ταχύτητες" ενδέχεται να εφαρμοστούν για τους εργαζομένους στον τουρισμό (π.χ. σερβιτόρους), καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να παραμείνουν στα βαρέα όσοι δουλεύουν βραδινές ώρες.
Τέλος θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών. Ακόμα εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί, όπως στην επεξεργασία αμίαντου, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.
Επικουρικές συντάξεις
"Καταιγίδα" σε δύο κύματα
Από 20% έως 25% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σε όσους ασφαλιστικούς φορείς είναι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε δύο "κύματα". Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν περικοπές στα ταμεία που είναι ήδη αντιμέτωπα με τα ελλείμματα, με μεγάλους χαμένους τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Μέσα σε μία πενταετία οι μειώσεις θα επεκταθούν και σε όσους φορείς επικουρικής ασφάλισης πρόκειται σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Η έκταση αλλά και το χρονοδιάγραμμα των περικοπών στα συγκεκριμένα ταμεία εξαρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο για τα επικουρικά ταμεία θα προβλέπει τα εξής:
Μείωση 20% από την 1η Ιανουαρίου των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Ανάλογη θα είναι η μείωση και στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγους μήνες στα συγκεκριμένα ταμεία, καθώς με πρόσφατο νόμο υπήρξαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα. Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (για χαμηλότερα ποσά συντάξεων δεν υπήρξε περικοπή).
Παράλληλα μειώθηκαν κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ αλλά και του ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Μείωση 25% σε βάθος πενταετίας των επικουρικών συντάξεων σε όσα ταμεία οι μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα. Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να είναι το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ταμεία), το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΥΕΚ (εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα) και το ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στις φαρμακευτικές εταιρείες).
Ουσιαστικά οι αλλαγές αγγίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι δέχτηκαν το πρώτο "χτύπημα" στις αρχές του φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου επιβλήθηκε σε όλα τα επικουρικά ταμεία ειδική εισφορά από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου