Στις Κάννες και το κρισιμότατο ραντεβού του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης.
Η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τις κορυφές της ευρωπαϊκής ηγεσίας και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά στις 9.30 υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων και με την εκταμίευση της 6ης δόσης να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, όπως διαμηνύουν υψηλά ιστάμενες πηγές της ευρωζώνης και του Ταμείου.Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να καθοριστεί επακριβώς η στάση όλων έναντι του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Η ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους-μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Κάννες.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πιθανότερη εκδοχή για τη στάση των συνομιλητών του Γ. Παπανδρέου, είναι ότι στην ελληνική πλευρά θα καταστούν σαφή, ίσως και εν είδει τελεσιγράφου, τρία πράγματα:Πρώτον, ότι Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι στην επιλογή του δημοψηφίσματος
Δεύτερον, ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επιμείνει στην διενέργειά του, τότε αντικείμενό του δεν μπορεί να είναι η δανειακή σύμβαση καθώς αυτή θεωρείται κλεισμένη, τελειωμένη, μή διαπραγματεύσιμη. Ηδη οι Financial Times με πρωτοσέλιδο άρθρο τους στην ηλεκτρονική τους έκδοση υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα θα είναι το εξής απλό: "Είστε ύπερ ή όχι της παραμονής στην ευρωζώνη;"
Τρίτον, ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι τάχιστη ώστε να μην συμπαρασύρει σε χάος τις αγορές.
Η σημερινή μέρα ήταν ένας ακόμη καταιγισμός προειδοποιητικών βολών για την ελληνική απόφαση που προοικονομούν ιδιαίτερα σκληρή τη στάση των συνομιλητών του κ. Παπανδρέου στο σημερινό ραντεβού.
"Καθάρισέ τη θέση σου"
Νωρίς το πρωί, με άρθρο του στην Hamburger Abendblatt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει τη θέση της και μάλιστα γρήγορα.
Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είχαν ιδέα για τα περί δημοψηφίσματος τουλάχιστον στην πρόσφατη Συνοδο Κορυφής.
Τη σκυτάλη έλαβε τέλος η ίδια η Αγκελα Μέρκελ, αρχικά με μία μάλλον ειρωνική δήλωση ("αγαπάμε τους Ελληνες όταν φέρονται λογικά") στο περιθώριο της συνάντησής της με τον Ταγίπ Ερντογάν και έπειτα με νεότερη δήλωσή της λίγο προτού αναχωρήσει για τις Κάννες: "Θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό, αλλά γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και η αποψινή συνάντηση θα βοηθήσει ακριβώς σε αυτό".
Σαφής ήταν και ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε: "Το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης".
Ούτε ευρώ παραπάνω
Απέναντι στη δωρική αυστηρότητα των Γερμανών, οι Γάλλοι δείχνουν πολύ περισσότερο αγριεμένοι. Σε άρθρο της που τιτλοφορείται "Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου" η Monde προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η αποψινή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες:
"Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: Θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;"
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Ζαν Λεονετί χαρακτήρισε ακατανόητο το δημοψήφισμα να ερωτά τους Ελληνες εάν είναι υπέρ των δεσμεύσεων για δημοσιονομικές περικοπές που ανέλαβε η Αθήνα: "Το δημοψήφισμα πρέπει να θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: "Θέλετε ή όχι να παραμείνετε στην ευρωζώνη".
"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα", συμπληρώνει ο κ. Λεονετί "δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν. Συνιστούν ένα πακέτο που αποτελεί τον μόνο δρόμο η Ελλάδα να ξαναβγεί στην επιφάνεια από το μη διατηρήσιμο χρέος που κουβαλά στις πλάτες της".
Στο εσωτερικό μέτωπο η ημερομηνία του δημοψηφίσματος -εάν τελικά πραγματοποιηθεί- τοποθετείται σε αδρές γραμμές προς τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ σε δεύτερο πλάνο περνά η τριήμερη μάχη στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου