Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αναβρασμός στην Παιδεία με ανοιχτά όλα τα καυτά θέματα!

Ανησυχούν έντονα γονείς, μαθητές, φοιτητές…

Στο επίκεντρο οι συγχωνεύσεις Σχολείων, Πανεπιστημίων - ΤΕΙ, οι αλλαγές στο Λύκειο και οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών


• Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της Παιδείας, αφού είναι ανοιχτά μια σειρά καυτών θεμάτων, που αναμένεται να αλλάξουν τη μορφή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Συγχωνεύσεις σχολείων, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, οι αλλαγές στο Λύκειο που ανακοίνωσε χθες η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών συνθέτουν το σκηνικό στην Παιδεία, με τις αντιδράσεις από μαθητές, φοιτητές, γονείς κ.α. να είναι έντονες.
Χθες, πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννινα απεργία δασκάλων και καθηγητών, όμως η συμμετοχή στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, έξω από την Ακαδημία ήταν μικρή. «Είναι ένα μήνυμα, ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο των αγώνων από εδώ και πέρα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Ευθυμίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ιωαννίνων. Και υπογράμμισε: «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε ένα δημόσιο σχολείο ποιοτικά αναβαθμισμένο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας».
Από την τοπική ΕΛΜΕ ο Πρόεδρος Παναγιώτης Λαζοκίτσιος σημείωσε, ότι «η πολιτική του Υπουργείου γίνεται εν αγνοία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προκρίνεται η γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε για τις αλλαγές από τα ΜΜΕ και καλούμε το Υπουργείο να προσέλθει σε διάλογο με την ΟΛΜΕ».
Παράλληλα, δική του διαδήλωση έκανε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων. «Ζούμε μια καταιγίδα μέτρων που αποσκοπούν στο σχολείο της αγοράς. Προσπαθούν να διαμορφώσουν σχολικές μονάδες μεγαθήρια, όπου θα παίζουν το ρόλο των εκπαιδευτικών επιχειρήσεων» είπε, μεταξύ άλλων, το μέλος της παράταξης Τάσος Τόκας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
• Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές στο Λύκειο. Σύμφωνα με αυτές: Η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία. Η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις και ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17. Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16 αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά. Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ’ Λυκείου. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους μαθητές ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά και θα αποφοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2013-2014.

ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Στο μέτωπο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολύ ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Παιδείας, για να γίνουν πρώτα οι αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι τα Γιάννινα. Η ύπαρξη δεκάδων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο, αλλά και η παρουσία του ΤΕΙ, που έχει παραρτήματα σε όλη την Ήπειρο, δίνουν την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πόλη το σχέδιό της, που περιλαμβάνει νέα τμήματα- μαμούθ, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν Ιδρύματα με πολλά παραρτήματα και μια κεντρική διοίκηση. Τμήματα των ΤΕΙ θα συγχωνευθούν με αντίστοιχα των ΑΕΙ ή στη χειρότερη περίπτωση θα καταργηθούν, χωρίς όμως να δίνεται καμία παραπάνω διευκρίνιση, κάτι που αυξάνει την ανησυχία σε φοιτητές και Καθηγητές των λεγόμενων «μικρών» Τμημάτων. Σύμφωνα με πηγές, ο στόχος του Υπουργείου είναι τα Πανεπιστήμια να μην ξεπερνούν τα δέκα! Έτσι, ανάμεσα στα πρώτα Ιδρύματα που παίρνουν σειρά για αλλαγές είναι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και έπονται Κρήτης και Πελοποννήσου.  Η λογική του Υπουργείου είναι να γίνει ένα ίδρυμα για κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιμένουν τις αλλαγές, όμως πηγές τονίζουν, ότι βασικό κριτήριο για τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι η έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας και στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ο Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε, πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είναι έτοιμο να καταθέσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές, ενώ υπογράμμισε, ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σκοπό τη βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Τέλος, ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσαν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης. Μεταξύ άλλων, ρωτούν την Υπουργό: «Γιατί ξαφνικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση  και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων,  προχωρήσατε στην κατάργηση και συγχώνευση σχολείων μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο; Γιατί αποφασίσατε να ερημώσετε την ελληνική περιφέρεια και να φέρετε την χώρα δεκαετίες πίσω, κλείνοντας σχολεία με μαθητές;».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου