Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πρώτη ώρα έχουμε… λεωφορείο

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες αλλαγές στο 12% περίπου των σχολικών μονάδων της χώρας (σε 1.933 από τις 16.000 συνολικά), σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Ήπειρο, αλλάζουν, συγχωνεύονται, καταργούνται υποβιβάζονται συνολικά 142 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 61 είναι στα Γιάννενα.

Ήδη, το θέμα προκαλεί έντονες τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς κλείνουν επί της ουσίας αρκετά σχολεία, οι μαθητές θα αναγκαστούν από τον Σεπτέμβριο να κάνουν έως και 50 χιλιόμετρα κάθε πρωί για να πάνε στο σχολείο τους και άλλα τόσα για να γυρίσουν, οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι μοναδικό κριτήριο του υπουργείου Παιδείας είναι οι οικονομικές περικοπές. Το υπουργείο αντιλέγει ότι οι αλλαγές δεν έχουν οικονομική χροιά και γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια.
Κάπου στη μέση, βρίσκονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που βλέπουν, όχι μόνο να κλείνουν σχολεία, αλλά και να πρέπει να αναλάβουν αυτοί πλέον το κόστος της μετακίνησης των μαθητών, σε εποχές στενάχωρες οικονομικά, αλλά και σε δρόμους που μόνο βατοί δεν είναι το χειμώνα.
Το κλασικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Τσεπελόβου, που ενέχει και τις δύο όψεις του προβλήματος. Το γυμνάσιο και το λύκειο του χωριού έχουν έξι μαθητές φέτος, οπότε το παιδαγωγικό επιχείρημα του υπουργείο βρίσκει έδαφος. Από την άλλη όμως, οι μαθητές του λυκείου, θα πρέπει του χρόνου να πηγαίνουν σχολείο στην Ελεούσα, η οποία σύμφωνα με το… googlemapsαπέχει 47 χιλιόμετρα. Οι μαθητές του γυμνασίου, θα πηγαίνουν στις Καρυές. «Καλά το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι δρόμοι γίνονται παγοδρόμια» λέει ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου στον «Η.Α.». Προσθέτει ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και ότι συντρέχει και το εκπαιδευτικό κριτήριο, λόγω των έξι μόλις μαθητών που έχει το σχολείο στο Τσεπέλοβο, αλλά εκφράζει και το παράπονο ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις του Δήμου. Στόχος είναι να ανοίξει ξανά η μαθητική εστία του Τσεπελόβου (τονίζει ότι έχουν εξασφαλιστεί 20 αιτήσεις για του χρόνου), καθώς μόλις έκλεισε, αναίτια όπως αναφέρει, αραίωσε και ο μαθητικός πληθυσμός του σχολείου. «Μετά θα είναι δουλειά της Δευτεροβάθμιας να ανοίξει ξανά το σχολείο» τονίζει.
Όπως… παλιά
Αλλού πάλι, δημιουργούνται όχι και τόσο ευνοϊκοί συνειρμοί για την προσπάθεια του υπουργείου. Οι μαθητές των Δερβιζιάνων για παράδειγμα θα πηγαίνουν σχολείο στο Θεσπρωτικό, όπως γινόταν και πριν από πολλά χρόνια. Κάτι σαν πισωγύρισμα δηλαδή, σε μια εποχή από την οποία το εσωτερικό, επαρχιακό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων ειδικά, δεν έχει βελτιωθεί και αλματωδώς…
Η κριτική που δέχεται το υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς, είναι σφοδρή. Αμφισβητείται έντονα το παιδαγωγικό κίνητρο και έρχεται στο προσκήνιο το γεγονός ότι, ούτε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού έγινε ποτέ «συμφέρον» οικονομικά ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία παντού, ούτε εξασφαλίζονται οι πόροι για τη μεταφορά. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι ενίοτε, το νέο σχήμα θα έχει μεγαλύτερο κόστος από το υπάρχον, ενώ εκφράζονται φόβοι και για μετακύληση του κόστους στους γονείς. Για φέτος, το κόστος των μετακινήσεων το καλύπτει η περιφέρεια, ως διάδοχος των νομαρχιών. Από την επόμενη χρονιά όμως το κόστος περνάει στους Δήμους, με αρκετές ασάφειες στο ποιος πληρώνει τελικά.
Απέτυχαν τα «αντικίνητρα»
Από την άλλη, έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα όλα τα «αντικίνητρα» προκειμένου να γίνουν δελεαστικά τα ακριτικά σχολεία. Η μοριοδότηση είναι μεν καλή για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και αυτοί πολύ συχνά χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο (και πλάγιους) για να μεταφερθούν κάπου βολικότερα, με το νομό Ιωαννίνων να είναι κλασικό παράδειγμα, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους κάθε είδους. Η κρίση, ήρθε να «πλακώσει» και τις μικρότερες πιθανότητες να κρατηθεί ο κόσμος στα χωριά. «Στο Τσεπέλοβο ζει ένας παπάς με τρία παιδιά, δύο στο δημοτικό και ένα στο γυμνάσιο. Υπάρχει άνθρωπος που έχει κάνει επένδυση 400.000 ευρώ σε ξενώνα και τα τέσσερα παιδιά του πηγαίνουν στα σχολεία του χωριού» λέει ο κ. Παπαναστασίου, διερωτώμενος, όχι με ιδιαίτερη αισιοδοξία, αν αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στο χωριό ή θα μετακινηθούν πιο κοντά στο σχολείο των παιδιών τους. Ήδη, από χθες ο δήμος Ζαγορίου έστειλε τηλεγράφημα στο υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενος για την απόφαση, προσθέτοντάς το στο ψήφισμα που είχε εκδώσει το δημοτικό του συμβούλιο.
Ετοιμάζονται οι καθηγητές
Εκτός από τους Δήμους που δεν καλοβλέπουν τις αλλαγές και κυρίως, τις καταργήσεις σχολείων από τα δημοτικά τους διαμερίσματα, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και οι εκπαιδευτικοί που έχουν πάρει ήδη αποστάσεις από τις συγχωνεύσεις. Σήμερα στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων για να συζητήσει και τις αλλαγές στα σχολεία, καθώς και την διοργάνωση συλλαλητηρίου.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Ποιες αλλαγές γίνονται στα Γιάννενα
Αναλυτικά, πού θα πηγαίνουν σχολείο από τη νέα χρονιά οι μαθητές του νομού Ιωαννίνων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις):
Νηπιαγωγεία:
Νηπιαγωγείο Βασιλικής στους Λογγάδες
Νηπιαγωγείο Σερβιανών στο Κουτσελιό
Νηπιαγωγείο Άνω Λαψίστας σε Κάτω Λαψίστα
Νηπιαγωγείο Δολιανών σε Καλπάκι
Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας σε Κρύα
Νηπιαγωγείο Ελληνικού και Νηπιαγωγείο Καστρίτσας
Νηπιαγωγείο Κουτσελιού σε Διθέσιο (αναβάθμιση)
Νηπιαγωγείο Καρανούλας στην Κρύα
Διθέσιο 24ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων σε Μονοθέσιο (υποβάθμιση)
Δημοτικά σχολεία
Μονοθέσιο Βασιλικής, Διθέσιο Πλατανιάς, Διθέσιο Ηλιόκαλης, Πενταθέσιο Λογγάδων σε Εξαθέσιο Λογγάδων
Μονοθέσιο Κόντσικας στο Τριθέσιο Μαρμάρων
Διθέσιο Μαρμάρων στο Εξαθέσιο Σταυρακίου
Μονοθέσιο Μπιζανίου στη Μπάφρα
14ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 8ο Δημοτικό Ιωαννίνων
17ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 7ο Δημοτικό Ιωαννίνων
Δημοτικό Κρύας και Επταθέσιο Περάματος, σε Οκταθέσιο Περάματος
2ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 1ο Δημοτικό Ιωαννίνων
23ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 11ο Δημοτικό Ιωαννίνων
15ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 5ο Δημοτικό Ιωαννίνων
22ο Δημοτικό Ιωαννίνων στο 3ο Δημοτικό Ιωαννίνων
Διθέσιο Γορίτσας στο Δημοτικό Κουτσελιού.
Δημοτικό Πωγωνιανής στο Δελβινάκι
Δημοτικό Δολιανών στο Καλπάκι
Τριθέσιο Δομπόλειο Μολοσσών σε Διθέσιο (υποβάθμιση)
Μονοθέσιο Άνω Λαψίστας σε Διθέσιο Κάτω Λαψίστας
Διθέσιο Χρυσοβίτσας σε Τριθέσιο Χρυσοβίτσας (αναβάθμιση)
Μονοθέσιο Μουσιωτίτσας σε Διθέσιο Μουσιωτίτσας
Δημοτικό Βήσσανης στο Κεφαλόβρυσο
Δημοτικό Ελατοχωρίου (κατάργηση)
Δημοτικό Γότιστας (κατάργηση)
Δημοτικό Χαροκοπίου (κατάργηση)
Λύκεια
Λυκειακές τάξεις Δελβινακίου στα Δολιανά
Γυμνάσιο Κεφαλόβρυσου στα Δολιανά
Γυμνάσιο Τσεπελόβου στη Μεταμόρφωση (Καρυές)
Λυκειακές τάξεις Τσεπελόβου στην Ελεούσα
Λυκειακές τάξεις Δερβιαζιάνων στο Θεσπρωτικό

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου