Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Βάζουν λουκέτο σε 79 σχολεία της Ηπείρου και…ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ…ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ! Σφοδρές οι αντιδράσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς, Φορείς…«Μας τα πήρε όλα η Κυβέρνηση» λένε κάτοικοι των χωριών μας…

• Τη χαριστική βολή δίνει σε πολλά χωριά της Ηπείρου το Υπουργείο Παιδείας, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που ανακοίνωσε χθες. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση πόρων στα πλαίσια του Μνημονίου, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση που έχει ξεσηκώσει ήδη σφοδρή θύελλα αντιδράσεων, από Φορείς, γονείς και μαθητές.
Οι τοπικές κοινωνίες στην Ήπειρο δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν αμαχητί τις αυθαίρετες κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας, αφού απο τη νέα σχολική χρονιά, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, οι συνέπειες από αυτό θα είναι αλυσιδωτές.
Αναλυτικότερα, στην Ήπειρο, συγχωνεύονται και καταργούνται συνολικά 79 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αν και το Υπουργείο σημειώνει, ότι οι σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται, δεν καταργούνται, δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής σοβαρά επιχειρήματα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν!
«Το Υπουργείο παίζει με τα λόγια. Η ουσία είναι, πως όταν οι μαθητές ενός σχολείου μεταφέρονται στο άλλο, το πρώτο καταργείται!» σημείωναν χθες σε τηλεφωνήματά τους στον «Π.Λ.» αγανακτισμένοι γονείς από ορεινά χωριά των Ιωαννίνων. Εκπαιδευτικοί Φορείς στην Ήπειρο σημειώνουν, ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να αποφασίζει από την Αθήνα χωρίς καν να μας ρωτήσει, τι είναι και τι δεν είναι ωφέλιμο, για την κοινωνία του Νομού Ιωαννίνων. «Δεν ξέρουν τις ανάγκες μας, δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή μας εδώ και μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, στο βωμό του Μνημονίου!» υπογραμμίζουν γονείς.

«ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ»
«Μείναμε πλέον μόνοι μας. Τα χωριά μας, φεύγοντας και οι λίγοι μαθητές και οι δάσκαλοι, δεν έχουν τη ζωντάνια του παρελθόντος» λένε ηλικιωμένοι κάτοικοι ορεινών περιοχών των Ιωαννίνων.
Πρώτα καταργήθηκαν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ κ.α., που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους, μετά τα Αστυνομικά Τμήματα, γιατί… κόστιζαν, με αποτέλεσμα η μικροεγκληματικότητα να εξαπλώνεται ανησυχητικά, ενώ τώρα η Κυβέρνηση παίρνει και τα σχολεία, για να ολοκληρώσει το σκηνικό της αποσύνθεσης της Ηπειρωτικής Περιφέρειας. «Όσο περνάει ο καιρός τα σύνορα συνεχώς συρρικνώνονται και οδηγούμαστε σε μαζική αστικοποίηση» σχολιάζουν Ηπειρώτες.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ…
Πάντως, οι συνέπειες των συγχωνεύσεων δεν θα φανούν τώρα, αλλά το χειμώνα, όταν τα χιόνια και η κακοκαιρία θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τότε, όπως λένε κάτοικοι, θα φανεί, αν όντως «πιάνουν» τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης. «Πώς θα μετακινούνται τα παιδιά με τα χιόνια και σε ένα οδικό δίκτυο κακοτράχαλο; Και μάλιστα, τη στιγμή που οι μεταφορείς των μαθητών είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες;» ρωτούν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το οικονομικό. Οι οικογένειες που ζουν στα χωριά είναι στην πλειοψηφία τους αγροτικές και το εισόδημά τους μικρό. Πώς θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα του παιδιού τους, που τώρα θα είναι αυξημένα; Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές οικογένειες ήδη συζητούν το ενδεχόμενο μετακόμισης στο νέο χωριό που θα πηγαίνει σχολείο το παιδί τους! Πού και πώς όμως θα βρουν δουλειά;
Παράλληλα, το Υπουργείο δεν έχει σκεφθεί, ότι με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, ίσως να μην μειωθεί το κόστος, αφού θα χρειαστεί να μεταφέρονται εκατοντάδες μαθητές καθημερινά, από τα διάφορα χωριά στο ένα σχολείο της περιοχής.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ…
Η άλλη πλευρά των συγχωνεύσεων σχολείων έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό για τους μαθητές, που πλέον γίνεται μεγαλύτερος. Σίγουρα θα κάνει καλό στις επιδόσεις τους, υπενθυμίζεται όμως, ότι και τώρα τα σχολεία σε ορεινά χωριά της Ηπείρου είχαν μαθητές με πολύ μεγάλες επιδόσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις και σε άλλους διαγωνισμούς.
«Δεν αρκεί μόνο το πλεονέκτημα του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών, για μια τέτοια κίνηση. Τα μειονεκτήματά της είναι πιο πολλά» υποστηρίζουν μαθητές.

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις, αλλά για συνενώσεις» είπε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα - Ζαράχη. Μίλησε ακόμη, για «καταργήσεις κάποιων σχολείων που είχαν μηδέν, έναν ή δυο μαθητές, ενώ υπάρχουν αναβαθμίσεις και υποβιβασμοί. Πρόκειται για νέο σχολικό χάρτη με κυρίαρχο το μαθητή» είπε, μεταξύ άλλων.
Για τις μετακινήσεις των μαθητών τόνισε, πως «στα Δημοτικά η απόσταση μεταξύ των σχολείων είναι μικρότερη των 6 χιλιομέτρων και αυτά μπορούν να συνενωθούν σε ένα. Οι μετακινήσεις είναι μικρές χιλιομετρικά».

Η ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Από την πλευρά του, το μέλος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, Γιάννης Μακρίδης, τόνισε χθες ότι το Υπουργείο Παιδείας «ενώ είχε δεσμευθεί, ότι με βάση την πρότασή του θα υπήρχε διάλογος με την ΟΛΜΕ, τελικά αυτός δεν έγινε»! Και σχολίασε πως «σε πρώτο επίπεδο βρίσκεται το νέο σχολείο που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση, με τον μαθητή πελάτη. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η μείωση του κόστους της εκπαίδευσης στο βωμό των μειωμένων προϋπολογισμών για την Παιδεία».
Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Τρίτη στις 7 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων θα συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Η ΟΛΜΕ
Έντονες είναι οι αντιδράσεις και της ΟΛΜΕ. Με ανακοίνωσή της, καλεί σε εγρήγορση τους καθηγητές, ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
«Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους, να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων, δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, υποστήριξε, ότι η ελληνική Περιφέρεια δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα από την Κυβέρνηση. Ζήτησε μάλιστα από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου να αναθεωρήσει τις αποφάσεις.
«Οι υποβαθμίσεις, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων, εμποδίζουν την ομαλή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούν ανησυχία στους γονείς, τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και ζημιώνουν την οικονομική ζωή του τόπου μας. Δεν προηγήθηκε ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς. Παράλληλα θα αυξηθεί αλματωδώς το κόστος μεταφοράς των μαθητών. Μια υποχρέωση στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία οφείλει στους μετόχους των ΚΤΕΛ, στα ΤΑΧΙ και στους ιδιώτες μεταφορείς, τις δαπάνες δύο σχολικών ετών, 2009-2010 και 2010-2011»!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, πανελλαδικά συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 από το σύνολο των 16.000 σχολείων, ενώ η Κυβέρνηση τονίζει, ότι οι αλλαγές έγιναν με κριτήρια καθαρά παιδαγωγικά.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα, ενώ στην Δευτεροβάθμια συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα.
***
Τις έντονες αντιδράσεις τους για τις συγχωνεύσεις σχολείων στις περιοχές τους, εξέφρασαν μιλώντας στο «Ήπειρος TV1» τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Γιάννης Ντάλας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου