Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ο «οδικός» χάρτης για εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στις τράπεζες Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank Ergasias αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», το οποίο παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου), για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους.
To δάνειο είναι τετραετές με σταθερό επιτόκιο 4,93% και εισφορά 0,12%.
To δάνειο είναι τετραετές με σταθερό επιτόκιο 4,93% και εισφορά 0,12%.
Στο πρόγραμμα, το οποίο είναι ύψους 396 εκατ. ευρώ, μπορούν να ενταχθούν κτίρια σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 1.750 ευρώ/ τ.μ.
Οι ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα έως 22.000 ευρώ ή 40.000 ευρώ αντίστοιχα, δικαιούνται επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορήγηση 3.000 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 ευρώ ή 40.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα, δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο και επιχορήγηση ύψους 15% του προϋπολογισμού.
Οι ιδιοκτήτες με ατομικό ή οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ ή 60.000 έως 75.000 ευρών δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού προϋπολογισμού.
Οι εργασίες
Στις παρεμβάσεις, που μπορούν να γίνουν, αναφέρονται η αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Τα δέκα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:
  • Ελεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με μία από τις τέσσερις τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
  • Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (ΠΕΑ) - επιλογή παρεμβάσεων.
  • Υποβολή αιτήσεως και δικαιολογητικών στην τράπεζα.
  • Εγκριση αιτήσεως ενδιαφερόμενου από την ΤΕΜΠΜΕ.
  • Υπογραφή δανειακής σύμβασης.
  • Υλοποίηση παρεμβάσεων.
  • Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση, έκδοση 2ου Πιστοποιητικού ΠΕΑ.
  • Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή κινήτρων (έντυπο ολοκληρώσεως παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις πραγματοποιηθείσες).
  • Ελεγχος και έγκριση της επίτευξης των παρεμβάσεων από την ΤΕΜΠΜΕ.
  • Καταβολή κινήτρων.
Το δάνειο για το Πρόγραμμα αυτό έχει διάρκεια 4 ετών με περίοδο χάριτος ένα έτος και σταθερό επιτόκιο 4,93 πλέον εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%) που επιβαρύνει τον δανειολήπτη. Παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής έως ένα έτος με το ίδιο επιτόκιο, με την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον τόκοι θα επιβαρύνουν τον ωφελούμενο και η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου