Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Η πόλη των Ιωαννίνων γιορτάζει τα «Ελευθέρια» Σειρά εκδηλώσεων μέχρι και την Δευτέρα, με την συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών

• Με λαμπρότητα εορτάζονται και φέτος τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων, οι εκδηλώσεις των οποίων θα κορυφωθούν με την μεγαλειώδη μαθητική παρέλαση μεθαύριο, Δευτέρα (11.45), ανήμερα της επετείου. Σήμερα φθάνει στα Γιάννινα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το πρόγραμμα του οποίου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ τη Νέα Δημοκρατία ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Εξάλλου,  τις επετειακές εκδηλώσεις αναμένεται να τιμήσουν εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Ιωάννης Κοραντής και άλλα κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου, όπως ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτές, δήμαρχοι κ.α.

ΟΙ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Οι εκδηλώσεις για την φετινή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στη Δημοτική Πινακοθήκη. Σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει ο καθιερωμένος Μπιζάνειο Δρόμος, ενώ στις 12.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο κ. Α. Δάλλας, Μεταλλειολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π, ενώ έκθεση φωτογραφίας στο παλιό Δημ. Σχολείο θα παρουσιάσει ο Τσεριτσανιώτης βετεράνος αθλητής, αντιστασιακός και κ. Κ. Κόκκας (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 11).

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ
• Αύριο, Κυριακή στις 9.30 το πρωί θα γίνει τρισάγιο στο Χάνι Εμίν Αγά και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Στις 12 το μεσημέρι ο Κάρολος Παπούλιας θα παρακολουθήσει το παιχνίδι μπάσκετ των βετεράνων μεταξύ Ελλάδας – Ισπανίας, όπου στην συνέχεια θα τον τιμήσουν.
Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πνευματικό Κέντρο για τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με τίτλο «Οργανωτικές διοικητικές δομές του ηπειρωτικού χώρου μετά το 1913» και για την ομιλία του καθηγητή Παναγιώτη Νούτσου με θέμα «πριν και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων».
Στις 9 το βράδυ θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο του Δήμου Ιωαννιτών προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο «Du Lac». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται μεθαύριο, Δευτέρα με την δοξολογία στη Μητρόπολη στις 10.30 το πρωί, την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο Μπιζανομάχων στις 11 και την μαθητική παρέλαση στις 11.45.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
• Με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, στο Δήμο τέθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα για την λειτουργία των σχολείων στις δημοτικές ενότητες των πρώην Δήμων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η απελευθέρωση της πόλης, σύμφωνα με το Νόμο και το Προεδρικό Διάταγμα, είναι εθνική, τοπική εορτή και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Θα ισχύσει δηλαδή, το καθεστώς που εφαρμόζονταν και πριν τον «Καλλικράτη».
Παρόλα αυτά, η αντιδήμαρχος κ. Βούλα Τσίλη, όπως είπε, έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, ώστε από κοινού να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων κατά τις τοπικές εορτές.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου