Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Στο μικροσκόπιο 40 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία για μείωση των παροχών τους

Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης των αναλογιστικών µελετών (έως το 2060), ώστε από την 1/1/2012 και σε βάθος δεκαετίας να γίνουν οι περικοπές, µε στόχο να περιοριστεί το ποσό της επικουρικής σύνταξης στο 20% των συνολικών συντάξιµων αποδοχών στα προβληµατικά Ταµεία.

Τα επικουρικά ταµεία, που καλύπτουν 800.000 συνταξιούχους περίπου, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση τις οικονοµικές τους δυνατότητες.

Οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Περίπου εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Πάντως, δεν αποκλείονται µειώσεις ακόµη και σε ήδη καταβαλλόµενες επικουρικές συντάξεις, όπως φαίνεται και στο Μετοχικό Ταµείο Δηµοσίων Υπαλλήλων, το οποίο έχει περικόψει το µέρισµα που δίνεται ως δώρο Χριστουγέννων στους ήδη συνταξιούχους.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Ήδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, έγινε η επιλογή του αναδόχου που θα κάνει τις µελέτες. Το χρονοδιάγραµµα προβλέπει τη σύνταξη των αναλογιστικών µελετών σε 40 Ταµεία ως εξής:

* Μέχρι την 1η Μαρτίου στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισµένων).

* Μέχρι τις 28 Μαρτίου στο Μετοχικό Ταµείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

* Μέχρι τις 28 Απριλίου στο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης Δηµοσίων Υπαλλήλων.

* Για τα υπόλοιπα 37 Ταµεία οι µελέτες θα παραδίδονται µε ρυθµό έξι Ταµεία κάθε µήνα, µέχρ τις 31 Οκτωβρίου.

Ο ανάδοχος µε τη µελέτη θα εκτιµήσει τα µελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008 - 2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που µπορεί ναχορηγεί το Ταµείο από το 2011 έως το 2060, ώστε να µην προκύπτει έλλειµµα.

Για τη σύνταξη των µελετών και τα πορίσµατα θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα µητρώα (άτοµο προς άτοµο) των ασφαλισµένων και συνταξιούχων για κάθε Ταµείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008. Θα λάβει ακόµη συγκεντρωτικά οικονοµικά, δηµογραφικά και άλλα στοιχεία.

Οι ενδεχόμενες μειώσεις θα γίνουν σε βάθος δεκαετίας (από το 2012 έως το 2022) ανάλογα µε το ύψος των περικοπών και δεν πρόκειται να θιιγεί σύνολο των ασφαλισµένων σε ταµεία επικουρικής ασφάλισης (άνω των 2,8 εκατοµµυρίων ατόμων), αλλά µόνο οι ασφαλισµένοι που εντάσσονται σε προβληµατικά Ταµεία.

Μεταξύ αυτών, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, τα ασφαλιστικά ταµεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου