Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Βλαβερό για τον εγκέφαλο το κινητό

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησαν Αμερικάνοι επιστήμονες  η οποία αναφέρει ότι η επί 50 λεπτά χρήση του κινητού τηλεφώνου, κολλημένου στο αυτί, είναι αρκετή για να επηρεάσει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.
Παραμένει, όμως, ακόμα άγνωστο ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την υγεία, ενώ δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα για το αν και κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κινητή τηλεφωνία και στον καρκίνο του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA)
 η οποία  έδειξε ότι η χρήση σακχάρου (μια ένδειξη για την εγκεφαλική δραστηριότητα), αυξάνει στους ανθρώπους που μιλάνε για ώρα στο κινητό τους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται ο μεταβολισμός σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρος.
"Αυτή η μελέτη κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αυτό που δείχνει είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την έκθεση στα κινητά", τόνισε  η Βόλκοφ, η οποία, συμπλήρωσε: "καλού-κακού αποφεύγω να βάζω το κινητό στο αυτί μου όταν μιλάω".
Τη μελέτη αυτή πραγματοποίησε μια ομάδα 47 ανθρώπων που μιλούσαν επί 50 λεπτά έχοντας ένα ενεργοποιημένο κινητό στο ένα αυτί τους και ένα δεύτερο απενεργοποιημένο κινητό στο άλλο αυτί.
 Η μελέτη του εγκεφάλου (με απεικόνιση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων ΡΕΤ) έδειξε ότι, αν και δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, καθώς στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση 7% στον μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται πιο κοντά στην κεραία της συσκευής, όταν αυτή ήταν ενεργοποιημένη.
Μετά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς παραμένει άγνωστη η βιολογική σημασία του αυξημένου μεταβολισμού στον εγκέφαλο και συμφώνησαν ότι ΄θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου