Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγίες για πλήρη συνταξιοδότηση μητέρων με 4.500 ημέρες εργασίας

ΔIEYKPINIΣEIΣ σχετικά με την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας, καθώς και τη δυνατότητα απονομής σύνταξης με τις διατάξεις των μητέρων ανήλικων τέκνων στις περιπτώσεις που το τέκνο δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, έδωσε χθες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σχετική εγκύκλιο.

Αναλυτικότερα,στην περίπτωση που μέχρι 31/12/2010 είχαν πραγματοποιηθεί στην πραγματική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι απαιτούμενες για θεμελίωση δικαιώματος 4.500 ημέρες ασφάλισης και μέχρι την ίδια ημερομηνία είχε συμπληρωθεί και το 55ο έτος της ηλικίας, το όριο ηλικίας της πλήρους συνταξιοδότησης εξακολουθεί να παραμένει το 60ό.
Επίσης και στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται από το ανωτέρω ηλικιακό όριο των 60 ετών. Ευνόητο είναι ότι εάν έχει συμπληρωθεί μεν το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1/1/2011, τότε ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας.
Oσον αφορά τις μητέρες οι οποίες κατά τον χρόνο συμπλήρωσης των 5.500 ημερών εργασίας είχαν ανήλικο τέκνο, το οποίο σήμερα που ζητούν τη σχετική συνταξιοδότηση δεν υπάρχει στη ζωή, το θεμελιωμένο δικαίωμά τους δεν θίγεται και είναι δυνατό να τους καταβληθεί η αιτούμενη σύνταξη.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου