Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τις αντιδράσεις για τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα προσπαθεί να κάμψει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό η Αννα Διαμαντοπούλου καλεί όλους τους δημάρχους (στις 28 του μήνα), προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.
Στο μεταξύ όμως οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν, ενώ δήμοι λαμβάνουν ομόφωνες αποφάσεις να μην πειθαρχήσουν στα σχέδια του υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν καμία συγχώνευση σχολείων στην περιοχή τους.
Πολλοί δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά τις διαδικασίες συγχώνευσης με διαβουλεύσεις-εξπρές, χωρίς να ζητήσει πρώτα την άποψη των καθ’ ύλην αρμόδιων- δήμων, ενώ παράλληλα προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς ανακοινώνει μέσω των διευθύνσεων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης λίστες με τις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, προκαλώντας αδικαιολόγητη αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, εν μέσω της σχολικής περιόδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Βόλβης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμά του απορρίπτει ομόφωνα οποιαδήποτε συνένωση, συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων στα όρια του δήμου Βόλβης, επικαλούμενο κοινωνικούς, πληθυσμιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν δήμοι οι οποίοι συμφωνούν με τις συγχωνεύσεις, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την άρνηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής αλλά και εκπαιδευτικών, όπως συμβαίνει στην Ηλιούπολη Αττικής, όπου ο δήμος έχει θετική ανταπόκριση στη συγχώνευση με την αιτιολογία ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου μορφωτικού αγαθού στους μαθητές της πόλης, αλλά οι γονείς αντιδρούν και ζητούν να σταματήσουν οι σχετικές ενέργειες.
Πάντως ακόμη και σε περιοχές -όπως για παράδειγμα ο νομός Λέσβου- όπου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε ήδη προτάσεις για συγχωνεύσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων, επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί η ευρεία συναίνεση όλων των φορέων, ενώ όσον αφορά στον Δήμο Λέσβου υπογραμμίζεται ότι το στεγαστικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των μαθητών πιέζει ασφυκτικά τα σχολεία και δεν επιτρέπει καμία κίνηση αναδιάταξης των σχολείων, πρόβλημα που θα οξύνεται αν δεν γίνουν νέα κτίρια.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΙ
Απεργία από τους εκπαιδευτικούς
Κλειστά θα είναι αύριο δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν και σήμερα. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς τους, την υποχρηματοδότηση της παιδείας και τις συγχωνεύσεις και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν μάλιστα ότι με τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων θα μειωθούν κατά περίπου 20% οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ απέχουν από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα αύριο με αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), εξαιτίας της συσσώρευσης σημαντικών οικονομικών προβλημάτων. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η καθυστέρηση στην προώθηση εξελίξεων μελών ΔΕΠ (διδασκόντων) στα πανεπιστήμια, η μη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου του κλάδου και η υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου