Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΜΕ: Στο υπουργείο για ... πρωινό με την Α. Διαμαντοπούλου

Να μη συναινέσουν σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, ζητεί από τους δημάρχους η ΟΛΜΕ οι οποίοι προσκαλούνται τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας σε μια συνάντηση ... επικοινωνιακού άλλοθι για την επιχείρηση αποψίλωσης των σχολικών μονάδων της χώρας. "Απρόσκλητοι" θα εμφανιστούν στο υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας, ενώ οι ΕΛΜΕ στην υπόλοιπη χώρα θα διοργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ραντεβού για ... πρωινό με την υπουργό Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας είναι στις 9 το πρωί, ενώ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, με επιστολή της στους δημάρχους της χώρας, παρουσιάζει την κατάσταση που έχει οδηγήσει την εκπαίδευση της χώρας η πολιτική του μνημονίου:
-Με τον νέο προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την παιδεία οδηγήθηκαν σε μείωση ρεκόρ. Για πρώτη φορά το ποσοστό τους βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ με ταυτόχρονη μείωση σε απόλυτες τιμές.
-Με τη δραστική περικοπή ακόμα και των ελάχιστων δαπανών (2,75% του ΑΕΠ), η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, που πλέον θα αποφασίζει για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με κριτήρια αυστηρά λογιστικά έχοντας ως επιδιωκόμενο στόχο το «φτηνό σχολείο».
-Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων – καταργήσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα μόνο στη Θεσσαλονίκη προωθείται η κατάργηση 5 και η συγχώνευση 41 σχολείων! Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη δημιουργία μεγάλων τμημάτων μαθητών θέτοντας ως όριο τους 30 μαθητές!
-Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σημερινό σχολείο θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-Οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.
Tο υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει τον διάλογο αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι αλλαγές έχουν προαποφασιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) οι προϊστάμενοι καθώς και οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης αρνούνται να κοινοποιήσουν στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, τις προτάσεις τους για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των σχολείων!
Με βάση τα παραπάνω, η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών καλεί τους δημάρχους σε συστράτευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου "να αγωνιστούμε όλοι μαζί για: Να ακυρωθεί το πρόγραμμα συγχωνεύσεων. Να μην δημιουργούνται τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές, 20 στις κατευθύνσεις του λυκείου και στην ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταποκρίνεται στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και να επιλυθούν όλα τα ζητήματα της σχολικής στέγης. Τέλος, η ΟΛΜΕ καλεί τους δημάρχους να συστρατευτούν για τη διεκδίκηση του 5% του ΑΕΠ για την παιδεία ενάντια στις περικοπές που επέβαλε το μνημόνιο.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου