Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν φάρμακα για τη γρίπη και από τα φαρμακεία

Δωρεάν αντι-ιικά φάρμακα θα μπορούν να χορηγούνται και από ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι φαρμακοποιοί που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα οσελταμιβίρης και ζαναμιβίρης (tamiflu, relenza), μπορούν να προμηθεύονται τα εν λόγω σκευάσματα δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με τη συμπλήρωση πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να χορηγούν τα αντι-ιικά με απλή ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα αυτά ?τονίζεται? αποτελούν κρατικό είδος και ως εκ τούτου διατίθενται δωρεάν, ενώ η συνταγή πρέπει να φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί μία τριετία.
Η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων στους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας εξακολουθεί να πραγματοποιείται δωρεάν και από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία των ασφαλιστικών Ταμείων και από τα οργανωμένα ιατρεία των καλλικρατικών δήμων, με απλή ιατρική συνταγή.
«Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας κατά της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντική», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας. Οι νεκροί από τη γρίπη έχουν φτάσει τους 108, ενώ δέκα ακόμη άνθρωποι εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το νεότερο θύμα της γρίπης καταγράφηκε χθες και πρόκειται για ένα 8χρονο αγόρι που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου