Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στο τέλος της εβδομάδας οι συγχωνεύσεις σχολείων


Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και μαθητών για τις συνενώσεις σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των συνενώσεων σχολικών μονάδων της χώρας. Πάντως, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν πρόκειται να αυξηθεί, όπως δήλωσε χτες κατηγορηματικά η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Εκατοντάδες αλλαγές (ιδρύσεις, συνενώσεις, προαγωγές κ.λπ.) στο χάρτη των σχολείων περιέχονται στις εισηγήσεις των στελεχών της εκπαίδευσης της Βόρειας Ελλάδας. Οι προτάσεις μελετώνται μία προς μία, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να καταλήξει στις αποφάσεις του, τις οποίες και θα δώσει στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας.
Στην πρόσφατη συνάντηση με τους δημάρχους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε πως τα κριτήρια είναι καθαρά παιδαγωγικά και όχι οικονοµικά. Μέσα στους στόχους είναι η δημιουργία πολυδύναμων σχολικών μονάδων, προκειμένου να εφαρμοστούν τα προγράμματα του νέου σχολείου. Ωστόσο, οι προτάσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε αρκετές περιοχές, όπου οι τοπικοί φορείς πιέζουν να μην καταργηθούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Αρκετές εισηγήσεις, σύμφωνα με πηγές, έχουν αφαιρεθεί από τις αρχικές λίστες, ύστερα από τη διαβούλευση και τις παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων.
Ο αριθμός των μαθητών
Απαντώντας στους ισχυρισμούς εκπαιδευτικών και γονέων περί αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η κ. Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια χτεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης, διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ενώ ο νόμος προβλέπει ως ανώτατο όριο τους 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια και τους 30 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πράξη επιδιώκεται η λειτουργία τμημάτων με 25 μαθητές και στη δευτεροβάθμια, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνοντας πως αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά 10% όπου υπάρχουν προβλήματα υποδομών. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους διευθυντές Εκπαίδευσης να μην προτείνουν συνενώσεις σχολείων όπου το 50% των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών. Επίσης, μπαίνει... φρένο και στις συγχωνεύσεις μικρών σχολικών μονάδων σε αστικά κέντρα, εάν τα παιδιά πρέπει να διασχίσουν λεωφόρο για να φτάσουν στις τάξεις.
Η ΟΛΜΕ, με επιστολή της προς τους δημάρχους στο τέλος Φεβρουαρίου, κάλεσε σε συστράτευση όλες τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αγωνιστούν για να ακυρωθεί το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και να αυξηθεί, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των διδακτηρίων. «Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Είναι φανερό πως, εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σημερινό σχολείο θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα, με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», υπογράμμισε η ΟΛΜΕ.
Οι πανελλήνιες
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη θα ριχτούν στη μάχη των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι, που διεκδικούν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου έγινε, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να μη χάνονται πολλά μαθήματα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου