Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ερχεται το χαράτσι για τα ακίνητα

Η εξόφληση του τέλους θα γίνει φέτος σε 5 δόσεις έως τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εσόδων για όσους δεν πληρώνουν θα ενεργοποιεί η εφορία
Η λυπητερή με την πρώτη δόση του τέλους των ακινήτων καταφθάνει τις επόμενες μέρες στους υπόχρεους μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και η εξόφλησή του φέτος θα γίνει σε 5 δόσεις με τους διμηνιαίους λογαριασμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο μέχρι τον Μάιο αντί των δύο που ίσχυσαν το 2011.
Οσοι δεν καταβάλλουν το τέλος δεν απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ωστόσο, κινδυνεύουν με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και άλλων εισοδημάτων καθώς και περιουσιακών στοιχείων, καθώς η μη πληρωμή του τέλους συνιστά ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο. Επιπρόσθετα για κάθε μήνα καθυστέρησης το οφειλόμενο ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1%.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η εφορία θα ενεργοποιεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εσόδων εναντίον των καταναλωτών ρεύματος που δεν θα καταβάλλουν εντός 4μήνου από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων.
Η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν ΕΕΤΗΔΕ το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι ΔΟΥ να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργοποιώντας τις χρηματικές κυρώσεις και ποινές που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι είναι συνταγματική η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ γιατί έχει θεσπιστεί για προσωρινό διάστημα 2 ετών και δεν είναι μόνιμη, ενώ αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη του νόμου με την οποία προβλέφθηκε ως κύρωση για όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πάντως, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το ειδικό τέλος ακινήτων θα καταργηθεί από την 1-1-2013 και θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας στην οποία θα προσμετρώνται, εκτός από τις κατοικίες, και τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον νέο φόρο θα εξαιρεθούν κατοικίες μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξίας ή και έκτασης ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου, η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου