Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Υπό σκέψη η επαναφορά της βάσης του «10» - Τι είπε ο υπουργός για τη νέα σχολική χρονιά, την αξιολόγηση και για τις συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Είναι κάτι υπό μελέτη », είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, σχετικά με την επαναφορά της βάσης του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ ενώ όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών την χαρακτήρισε αναγκαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο.

Όσον αφορά στην αλλαγή του εξεταστικού την τοποθέτησε χρονικά για το 2016-2017
«Θα πρέπει να συζητήσουμε για το εξεταστικό, μετά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια, μετά να προχωρήσουμε στο σχέδιο «Αθηνά», να τελειώσουμε μετά με τις αλλαγές στο Λύκειο και μετά να συζητήσουμε για το εξεταστικό».
Αναφερόμενος στο θέμα των μουσουλμάνων ξεκαθάρισε ότι προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων και όπως είπε, αυτό βοηθά στην ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία.
Οι μουσουλμάνοι είναι Ελληνες πολίτες και επειδή μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωσή τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γίνουν μέτοχοι της ελληνικής παιδείας. Ετσι, προστίθενται στον αριθμό των εισακτέων.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων των ΑΕΙ
είπε πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο ώστε τον Δεκέμβριο να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.
«Πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα, να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηριών και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πως θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς σε αυτή τη χώρα»
Οσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο κ. υπουργός , την χαρακτήρισε αναγκαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο.
Κατά την εκτίμηση του, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, την θέλουν και όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια.
«θα βάλουμε ένα ερωτηματολόγιο στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου. Κατ αρχήν θέλουμε συνολική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, και μαζί των εκπαιδευτικών. Πρέπει να διασφαλιστεί πως θα γίνει με ανοιχτά και αδιάβλητα κριτηρια. Δεν είναι πειθαρχικός έλεγχος, αλλά βοηθά να καλυφθούν οι αδυναμίες και να προχωρήσουμε»
Αναφορικά με το νέο νόμο στην ανώτατη εκπαίδευση, δήλωσε ότι «εγιναν αλλαγές και ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νόμου που είχε ψηφιστεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφορικά με την εκλογή του συμβουλίου. Εμείς φέραμε μια αυστηρή ρύθμιση για να μπορέσει να εφαρμοστεί το διοικητικό σκέλος του νόμου.
Σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά ο κ. Αρβανιστόπουλος τόνισε πως «Κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες μετά θα καλυφθούν» και πρόσθεσε: «όταν έχεις 156.000 καθηγητές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού χωρίς να υπάρξουν κενά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου