Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Εισαγωγική επιμόρφωση για νεοδιόριστους και προσλαμβανόμενους ως αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σχολικού έτους 2012-2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Η Εισαγωγική Επιμόρφωση υλοποιείται  από τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) της χώρας και είναι υποχρεωτική για όλους τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς και τους προσλαμβανόμενους ως αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Βασικός σκοπός του Προγράμματος της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης είναι να διευκολύνει την ομαλή ένταξη των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, προσφέροντάς τους απαραίτητα εφόδια που αφορούν το επιστημονικό μέρος και τη διδακτική μεθοδολογία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τις οργανωτικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την εκπαίδευση έχοντας κατά νου ως βασικούς άξονες την ανθρωποκεντρική θεώρηση της παιδείας, την ψηφιακή σύγκλιση, τη διασύνδεση παιδείας και πολιτισμού, τη συσχέτιση παιδείας και περιβαλλοντικών δράσεων (αειφόρος ανάπτυξη), καθώς και τη δημιουργική αξιοποίηση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας.
Το πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς του σχολικού έτους 2012-2013 απευθύνεται και στους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη και δεν τους έχει χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης.
Η επιμορφωτική διαδικασία του Προγράμματος στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.) για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς θα ολοκληρωθεί σε 100 επιμορφωτικές ώρες, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε 3 φάσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Η επιμορφωτική διαδικασία του Προγράμματος στα Π.Ε.Κ. για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα ολοκληρωθεί σε 30 επιμορφωτικές ώρες, όλες της Α΄ φάσης. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν προβλέπεται, σύμφωνα με το Π._. 45/99, υποχρέωση παρακολούθησης των Β΄, Γ΄ φάσεων. Στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Η Α΄ φάση αποβλέπει στην ενημέρωση των επιμορφουμένων σε θέματα που έχουν σχέση με το σχολείο, τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα. Οι φάσεις Β΄ και Γ΄ προβλέπουν: άσκηση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία, παρουσίαση και συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση των διδακτικών τους καθηκόντων στα σχολεία καθώς και τρόπους επίλυσης αυτών των προβλημάτων.
Για την υλοποίηση του Προγράμματος της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης ο Ο.ΕΠ.ΕΚ θα αξιοποιήσει τα 16 Π.Ε.Κ. της επικράτειας, ώστε να συντελεστεί το Πρόγραμμα ανά περιοχή ευθύνης καθενός από αυτά τα Π.Ε.Κ..
Την ευθύνη για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του σε κάθε Π.Ε.Κ. την έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΕΠ.ΕΚ. Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν το πρόγραμμα στο αντίστοιχο Π.Ε.Κ. που στην περιοχή ευθύνης του, ανήκει η σχολική μονάδα διορισμού τους ή τοποθέτησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου