Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Σε αγώνα δρόμου για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου έχει αποδυθεί το υπουργείο Παιδείας, με μεγάλο στοίχημα την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν λόγω των ελάχιστων -μόλις 225- διορισμών δασκάλων και καθηγητών φέτος.
Χθες, ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε σύσκεψη με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα των κενών θέσεων στα σχολεία, αλλά και το χρονοδιάγραμμα πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η εικόνα δεν είναι «ενιαία», αφού σε κάποιες περιφέρειες τα σχολεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες καθηγητών, ενώ σε άλλες έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας οι τρεις -Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη- έχουν ελλείψεις π.χ. σε φιλόλογους, ενώ οι υπόλοιπες δέκα περιφέρειες έχουν υπεράριθμους π.χ. γυμναστές. Αυτό, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα ανακατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ειδικά για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 400 κενά δασκάλων και 250 νηπιαγωγών, τα οποία θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθούν τόσο με προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών όσο και με μεταφορά καθηγητών ειδικοτήτων (π.χ. γυμναστών, πληροφορικής και ξένων γλωσσών) από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Βεβαίως, το βάρος για την κάλυψη των κενών θα πέσει στους αναπληρωτές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, τα κενά θα καλυφθούν με προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών επτάμηνης σύμβασης. Ο πρώτος κύκλος προσλήψεων αναπληρωτών αναμένεται να γίνει στις 4-5 Σεπτεμβρίου.
Χαρά Καλημέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου