Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στροφή σε στρατιωτικές σχολές και αγροτικές σπουδές



Η οικονομική κρίση «καθρεφτίστηκε» με το δικό της τρόπο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι ανακατατάξεις στις προσλήψεις στο δημόσιο, που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια, η σιγουριά για την επαγγελματική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με τις κυμαινόμενες ανά πεδίο βαθμολογικές επιδόσεις και τον εξορθολογισμό των προσφερόμενων θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ήταν οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τις βάσεις.

Καίριο χαρακτηριστικό των στοιχείων των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι η τάση των υποψηφίων να επιλέξουν τμήματα που βρίσκονται πλησίον του τόπου διαμονής τους, έστω και αν δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνουν τον διαρκώς μειούμενο οικογενειακό προϋπολογισμό με το κόστος της φοιτητικής «μετανάστευσης», που ανέρχεται - στο ελάχιστο - σε τέσσερα χρόνια.


Προτιμούν στρατιωτικές Σχολές

Παραδοσιακά, οι προοπτικές της επαγγελματικής αποκατάστασης αποτυπώνονται έντονα στις βάσεις εισαγωγής. Τα προηγούμενα χρόνια κυρίαρχη τάση ήταν οι αθρόες προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που είχε οδηγήσει τις βάσεις στα αντίστοιχα τμήματα σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Ωστόσο, η δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών (φέτος θα πραγματοποιηθούν συνολικά μόλις 225 και στις δυο βαθμίδες) μετατόπισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων στη σιγουριά που προσφέρει η αποφοίτηση από τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρά το δυσοίωνο μέλλον που προβλέπεται και για τα ειδικά μισθολόγια.


Έτσι, η βάση στη Σχολή Ευελπίδων (Όπλα) ανέρχεται στα 16.150 μόρια (15.737 το 2011), στη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι) 17.188 (16.187 το 2011) και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) 16.898 (16.521 το 2011). Η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ είδε τη βάση της να «εκτοξεύεται» στα 18.441 μόρια από τα 17.982 που ήταν το 2011. Βέβαια, η άνοδος των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών δεν οφείλεται μόνο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν οι σχολές των ένστολων αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε στο μισό, κατ΄επιταγή της τρόικας.


Παρόλα αυτά, οι βάσεις στις φιλολογικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα συγκρατήθηκαν ή και αυξήθηκαν, λόγω των καλών βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.


Στροφή στις γεωργικές σπουδές


Η οικονομική κρίση αυξάνει την ελκυστικότητα των σπουδών που σχετίζονται με τη γεωργία. Έτσι, τα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (παρά το γεγονός ότι η πρωτεύουσα δεν είναι περιοχή γεωργικού ενδιαφέροντος) γνωρίζουν πρωτόγνωρη άνοδο, όπως και τα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας. Αναλυτικότερα, η βάση στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΓΠΑ) αυξήθηκε κατά 979 μόρια στα 14.037 σε σύγκριση με το 2011. Αντίστοιχα, η βάση στο τμήμα Ζωικής παραγωγής του ΓΠΑ αυξήθηκε κατά 1.046 μόρια από τα 12.275 του 2011 στα 13.321 φέτος.


Τα περιζήτητα τμήματα


Παραδοσιακά, τα τμήματα Νομικής, Ιατρικής και οι Σχολές Μηχανικών σε όλη την Ελλάδα αποτελούν μια μοναδική κατηγορία, έχοντας υψηλές βάσεις εισαγωγής, ανεξάρτητα από τη γενική τάση. Έτσι, και φέτος δεν παρουσιάστηκε καμία απόκλιση από αυτόν τον κανόνα. «Πρωταθλήτρια» με την υψηλότερη βάση εισαγωγής για μια ακόμη χρονιά αναδείχθηκε η Ιατρική της Αθήνας με 19.170 μόρια. Η Νομική της Αθήνας έχει βάση τα 18.879, ενώ το περιζήτητο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ έχει βάση στα 18.914 μόρια.


Η γενική τάση ανά πεδίο


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος ( η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.


Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.


Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).


Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.


Παρόλα αυτά, για άλλη μια χρονιά, λόγω της κατάργησης τη βαθμολογικής βάσης του «10», δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια. Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.


Μειώθηκαν οι κενές θέσεις

Στο ελάχιστο μειώθηκαν οι κενές θέσεις, φαινόμενο σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως σε περιφερειακά και χαμηλής ζήτησης τμήματα ΤΕΙ, λόγω του εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας συνολικά 1.150 θέσεις έμειναν κενές, από τις οποίες οι 471 αφορούν την κατηγορία του 90%, οι 381 του 10% και οι 298 από την κατηγορία Επαγγελματικού Λυκείου.


Οι εγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.


Αγώνας για τη φοιτητική στέγη


Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η αγωνία των νέων – πλέον – φοιτητών και σπουδαστών έλαβε τέλος. Ξεκινά όμως ο αγώνας των γονιών για την εξεύρεση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης, για όσους δεν εισήχθησαν σε Σχολή του τόπου διαμονής τους.




Οδηγίες προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς για την αναζήτηση στέγης, παρέχει η ΠΟΜΙΔΑ. Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει τις περισσότερες οικογένειες η επιλογή του κατάλληλου φοιτητικού σπιτιού κρίνεται επιτακτική.




Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει επτά χρήσιμες συμβουλές:



- Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή.

- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.



- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό.

- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
- Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε



Δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου