Εξακόσιες ενενήντα χιλιάδες δάνεια, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από
29 δισ. ευρώ είχαν ρυθμίσει μέχρι το τέλος του 2011 οι ελληνικές
τράπεζες, ενώ ο αριθμός των δανείων που ρυθμίζονται έχει αυξηθεί
σημαντικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Εξακόσιες ενενήντα χιλιάδες δάνεια, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από
29 δισ. ευρώ είχαν ρυθμίσει μέχρι το τέλος του 2011 οι ελληνικές
τράπεζες, ενώ ο αριθμός των δανείων που ρυθμίζονται έχει αυξηθεί
σημαντικά από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό υπογράμμισε χθες ο
γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος,
παρουσιάζοντας τις παρατηρήσεις της ΕΕΤ, επί της πρότασης νόμου «για την
οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» του ΣΥΡΙΖΑ, στη
διαβούλευση που έλαβε χώρα στη Βουλή.Ο κ. Γκόρτσος σημείωσε ότι οποιαδήποτε οριζόντια και γενικευμένη περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των δανείων που έχουν λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη. Ετσι, τελικά, το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Ελληνες φορολογούμενοι.
Ακόμα ο κ. Γκόρτσος σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και, κατά συνέπεια, περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η ζημία θα βαρύνει τους καταθέτες και τους μετόχους τους, ο κυριότερος εκ των οποίων θα είναι πλέον, για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν, κυρίως, μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με κεφάλαια που θα έπρεπε να αναζητηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, γεγονός μη δεδομένο, ενώ, ταυτόχρονα, στην περίπτωση αυτή, το δημόσιο χρέος θα καθίστατο πιθανόν μη βιώσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου