Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σχετικά με τις αποσπάσεις στους φορείς και στα Γραφεία Εκπαίδευσης - "Τραγελαφικές" καταστάσεις στο υπουργείο Παιδείας

Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερούν και οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, αφού για να πραγματοποιηθούν πρέπει πρώτα να ανακοινωθούν τα ονόματα των αποσπασθέντων σε φορείς και σε γραφεία. Ήδη, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για την Πέμπτη 2 Αυγούστου , για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, αναβλήθηκε , εξαιτίας αυτού του λόγου, για σήμερα Παρασκευή 3 Αυγούστου.
• Οι παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας και των «παρατρεχάμενων» του Υπουργείου Παιδείας ξεπέρασαν φέτος κάθε προηγούμενο, αφού, μέχρι και την τελευταία στιγμή «έγραφαν» κι «έσβηναν» ονόματα, ανάλογα με τις πιέσεις. Σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, όπου είναι δύσκολο να αποσπασθεί κάποιος λόγω περιορισμένων θέσεων) άλλαξαν, σχεδόν ολοκληρωτικά, την πρόταση των ΑΠΥΣΠΕ.
• Υπενθυμίζω ότι οι αποσπάσεις σε φορείς και σε γραφεία δεν περνούν από το ΚΥΣΠΕ, αλλά οι προτάσεις των ΑΠΥΣΠΕ και των φορέων πηγαίνουν απευθείας στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, η οποία και τελικά αποφασίζει.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο κλάδος με αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων, από το 1997, ζητούσε τη μοριοδότηση των αποσπάσεων με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε να σταματήσουν οι πελατειακές λογικές, κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2011-12. Δυστυχώς για λίγες αποσπάσεις (περίπου το 10%) αυτό δεν ισχύει. Δείχνει, αυτό, τη νοοτροπία και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, η οποία επαγγέλλεται, δήθεν, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία στα λόγια, αλλά στην πράξη εφαρμόζει πλήρως τη «ρουσφετολογία».
Για να σταματήσει, επιτέλους, αυτό το απαράδεκτο καθεστώς θα πρέπει:
1) Να γίνει αποδεκτή η ομόφωνη πρόταση της επιτροπής αποσπάσεων και να μοριοδοτούνται και αυτές οι αποσπάσεις, με βάση τα επιστημονικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
2) Να επανέλθουν στην αρμοδιότητα του ΚΥΣΠΕ οι αποσπάσεις σε φορείς και σε γραφεία, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Σημείωση : Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός, ότι από χτες το απόγευμα δε λειτουργεί η ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, σε μια περίοδο που χιλιάδες εκπαιδευτικοί την επισκέπτονται προκειμένου να ενημερωθούν για αποσπάσεις , διορισμούς , προσλήψεις αναπληρωτών κτλ. , χωρίς καν να υπάρχει μια στοιχειώδης ενημέρωση προς τους επισκέπτες της για τους λόγους του προβλήματος και για το χρόνο αποκατάστασής του. Η κατάσταση αυτή αν συνεχιστεί θα έχει επιπτώσεις και στην ανακοίνωση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου