Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Η ’’λογιστική’’ & κυνική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στην απαξίωση των εκπαιδευτικών – ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ».


logotypo dake
      Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων                              
07/10/2013

Θέμα: «Η ’’λογιστική’’ & κυνική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στην απαξίωση των εκπαιδευτικών – ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ».
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση είναι εκρηκτική.
Η ’’λογιστική’’ & κυνική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στην απαξίωση των εκπαιδευτικών.
Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα σχολεία παλεύουν να λειτουργήσουν σε καθεστώς υποχρηματοδότησης, με τεράστια προβλήματα και, το χειρότερο, με πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς που για να καλυφθούν:
  1. θυσιάζονται θεσμοί με εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, όπως το Ολοήμερο Σχολείο με εγκυκλίους που βρίσκονται στα όρια του Νόμου
  2. υποβαθμίζεται η ειδική αγωγή με εγκυκλίους που βρίσκονται στα όρια του Νόμου
  3. επιστρατεύονται «λογιστικά τρικ» καταγραφής και αποτύπωσης των κενών
  4. αποφασίζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών (ακόμα και αναπληρωτών σύμφωνα με καταγγελίες) που κρίνονται (;;;) υπεράριθμοι και
  5. υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις που αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα
Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν με απαράδεκτο και αδιαφανή (για τους μετατασσόμενους) τρόπο οι μετατάξεις εκπαιδευτικών από την Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση, καθώς επίσης δημιουργήθηκαν τεράστιες αδικίεςσε βάρος εκπαιδευτικών που επί σειρά πολλών ετών υπηρετούν στην Α/θμια εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, για μια ακόμη σχολική χρονιά δεν τηρήθηκε ούτε καν αυτή η ελάχιστη δέσμευση του «1:10» -μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις - στην εκπαίδευση που περιλαμβάνεται στις επιταγές των Μνημονίων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού αλλά και ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών που δεν φτάνουν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς.
Επιπρόσθετα, η διαδικασία των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, που υλοποιούνται κάθε χρόνο για να καλυφθούν τα πραγματικά κενά και τα τεράστια κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα που βιώνουν οι συνάδελφοι, παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου αφού και μετά την «υποτιθέμενη» β΄ φάση αποσπάσεων συνεχίζουν να παραμένουν σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας».
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει άμεσα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που πρέπει να προσαρμόζονται στις επιταγές της Τρόικας. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων στηρίζεται απόλυτα στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είναι αντικείμενα, είναι ανθρώπινες ψυχές.
Με βάση τα παραπάνω, απαιτείται ΑΜΕΣΑ η ΑΛΛΑΓΗ της ’’λογιστικής’’ & κυνικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
.Να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση.
.Να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
.Να προχωρήσει άμεσα σε ικανοποίηση όλων των αιτημάτων απόσπασης με βάση τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι με βάση τις «λογιστικές αλχημείες» της ηγεσίας του Υπουργείου.
.Να λειτουργήσει τα ολοήμερα σχολείαμε βάση παιδαγωγικά κριτήρια και με σεβασμό τόσο στο ρόλο των δασκάλων, των νηπιαγωγών όσο και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων
.Να λαμβάνει υπόψη τη χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις «στοιβάζονται» σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών 25 μαθητές.
.Να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων
.Να αναστείλει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών& να σεβαστεί τον ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ όλων των εκπαιδευτικών
.Να αντιμετωπίσει δίκαια και ισότιμα στην κάλυψη οργανικών θέσεων τόσο τους εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που υπηρετούσαν για χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και τους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν από τη Δ/θμια στην Π/θμια
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΕΠΕΙΔΗ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου