Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Από την τσέπη μας το πλεόνασμα

Επιμέλεια: Χρήστος Κωστόπουλος 
Χωρίς νέα μέτρα, επιμένει η κυβέρνηση, θα προκύψει φέτος το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Το «κρυφό» της χαρτί, είναι ένα προσχέδιο προϋπολογισμού σκληρών περικοπών, όπου ακόμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τα τεχνικά επιτελεία της τρόικας και το οποίο αποτελεί για ακόμα μια φορά το εχέγγυο για την ανάπτυξη.  Ανάπτυξη οπου σύμφωνα με τα στοιχεία θα φτάσει το 0,6% για το 2014, όταν η ύφεση για φέτος προβλέπεται στο 4%!
Παρ΄ όλα αυτά τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι το πορτοφόλι του φορολογούμενου θα λεπτύνει κι άλλο, για να βρεθεί το πολυπόθητο πλεόνασμα και οι περικοπές δαπανών θα εξοντώσουν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
Συγκεκριμένα
1.       Άμεσοι φόροι. Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν επιπλέον 2,16 δισ ευρώ σε σχέση με φέτος, με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ότι δεν πρόκειται για νέες παρεμβάσεις. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, καθώς και από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά των οικογενειών. Επίσης, από την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία που συνολικά θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά 3,9 δισ. ευρώ.
2.       Ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία. Προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,7 δισ. ευρώ οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση (1,7 δισ ευρώ) και περίθαλψη (1 δισ. ευρώ), χωρίς όμως να περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση. Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης δεδομένου ότι τα έσοδα τους το 2014 θα μειωθούν κατά 5,4 δισ. ευρώ και οι δαπάνες τους μόνο κατά 3,9 δισ. ευρώ.
Αμετάβλητα και ανοδικά θα κινηθούν, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα εξής: 
Η ανεργία θα παραμείνει εκρηκτική στο 27%, ενώ το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει στο 26% (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΕΕ και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανεργία θα κινηθεί γύρω στο 30%).
 
Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ότι από 321 δισ. ευρώ φέτος θα σημειώσει ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση το 2014 στα 319,4 δισ. ευρώ, ήτοι 174,5% του ΑΕΠ. (Με άλλα λόγια, παρά τα χαράτσια, το ξεπούλημα και την εξαΰλωση των δημόσιων παροχών, το χρέος εξακολουθεί να παραμένει κι αυτό αναλλοίωτο).
 
Χαράτσια (ναι, υπάρχουν και άλλα μέτρα από αυτά που τόσες φορές έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελευθέρους επαγγελματίες και εξαφάνιση και των τελευταίων ιχνών φοροαπαλλαγής.
 
Επίσης, όπως δημοσιεύει και το Ποντίκι παρά την προαναγγελλόμενη νέα επιδρομή εναντίον των γνωστών υποζυγίων – και παρά τις προβλέψεις του Σταϊκούρα για το πρωτογενές πλεόνασμα – διεθνείς παρατηρητές βλέπουν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει και η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο δανεικών:
 
Ο Γερμανός οικονομολόγος πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, DIW, Μαρσέλ Φράτσερ, εκτιμά πως η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια άνω των 10 δισ. ευρώ. «Οι Έλληνες – είπε – θα χρειαστούν βοήθεια και μετά το 2015, η οποία θα είναι σαφώς υψηλότερη από τα 10 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ».
Με απλά λόγια οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί του πλεονάσματος είναι για τα μάτια του κόσμου, καθώς όλοι (μα όλοι) οι δανειστές μας συμφωνούν ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου