Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Οι 11 πιο τρομακτικές πόλεις-φαντάσματα του κόσμου

Έρημοι δρόμοι, σπίτια όπου υπάρχουν ακόμα τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους, σχολεία χωρίς μαθητές και ανέπαφες εκκλησίες συνθέτουν το σκηνικό στις πιο διάσημες πόλεις-φαντάσματα του κόσμου. Άλλες εγκαταλείφθηκαν βίαια και άλλες παραδόθηκαν στην φυσιολογική παρακμή, όλες όμως έχουν μια ιστορία να πουν.

Bodie, Καλιφόρνια
Γύρω στα 1879, το Bodie ήταν μια πόλη με χρυσωρυχείο και 8.500 κατοίκους που έκαναν φασαρίες και μονομαχούσαν με όπλα. Μέσα σε μια δεκαετία, τα ορυχεία στέρεψαν και ο πληθυσμός άρχισε σταδιακά να μειώνεται μέχρι που η πόλη ερήμωσε εντελώς. Τα 150 εναπομείναντα σπίτια διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους.



St. Elmo, Κολοράντο
Κάποτε ήταν μια εύπορη πόλη-εμπορικός σταθμός με ορυχείο ανάμεσα στις πόλεις που εξυπηρετούσε η σιδηροδρομική γραμμή του κεντρικού Κολοράντο. Το St. Elmo εγκαταλείφθηκε όταν έκλεισε ο σιδηρόδρομος το 1922. Πολλά από τα κτίρια, ανάμεσά τους καταστήματα, σπίτια αλλά και η εκκλησία, έμειναν ανέπαφα μαζί με τα υπάρχοντα των πρώην ιδιοκτητών τους.



Chaco Canyon, Νέο Μεξικό
Ο πολιτισμός των Chaco άνθισε περίπου μεταξύ 850 και 1250 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων η περιοχή αποτέλεσε διοικητικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Ξεχωρίζει για την περίτεχνη αρχιτεκτονική των κυκλικών κτιρίων που ήταν φτιαγμένα από τούβλα, αμμοχάλικο και ξύλο.



Humberstone και Santa Laura, έρημος Atacama, Χιλή
Οι δύο πόλεις με τα ορυχεία τους στη βόρεια Χιλή εγκαταλείφθηκαν το 1958. Σήμερα, μεταξύ των καλά διατηρημένων κτιρίων θα δει κανείς ένα θέατρο με τις αυθεντικές καρέκλες, σπίτια, σιδερένια πισίνα που φτιάχτηκε από το σκαρί πλοίου, ξενοδοχείο αλλά και μπακάλικα με τους τιμοκαταλόγους τους.



Bhangarh, Ρατζαστάν, Ινδία
Ως τον 17ο αιώνα, η τοπική πρωτεύουσα στα βόρεια της χώρας ήταν μια εύρωστη πόλη με ναούς, φρούριο και μεσαιωνικό παζάρι. Από το 1720, η πόλη καταλήφθηκε από τον ηγέτη της διπλανής πόλης Jaipur και γρήγορα ερημώθηκε. Σήμερα τα ερείπια της πόλης λέγεται πως είναι στοιχειωμένα.



Kayaköy, Τουρκία
Το Λεβίσσι, όπως είναι η ελληνική του ονομασία, υπήρξε μια κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 οι Έλληνες εγκατέλειψαν το χωριό αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες σπίτια, εκκλησίες και σχολεία που στέκουν πλέον έρημα και λεηλατημένα.



Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία
Το Pyramiden με τα ανθρακορυχεία που ανήκε στην Ε.Σ.Σ.Δ. ως το 1927, αποτελούσε την ιδανική σοβιετική πόλη με εργατικές κατοικίες, αθλητικό κέντρο και προτομή του Λένιν. Μπορεί το ορυχείο να έχει πλέον στερέψει αλλά τα κτίρια, ανάμεσα στα οποία η βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, το θέατρο και η αίθουσα συναυλιών με το grand piano, έχουν μείνει ανέπαφα από το 1998 που η πόλη ερήμωσε.



Herculaneum, Νάπολη
Το καλοκαίρι του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εξερράγη και έθαψε τη μικρή, παραθαλάσσια ρωμαϊκή πόλη κάτω από τόνους στάχτης και βράχων. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει βίλες, καταστήματα, λουτρά και μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.


 
Belchite, Σαραγόσα, Ισπανία
Η πόλη έγινε μάρτυρας μιας πολύ σκληρής μάχης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39). Κατελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1937 και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από τους δημοκρατικούς και καταστράφηκε.



Kolmanskop, Ναμίμπια
Βρίσκεται ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου της χώρας και χτίστηκε για να στεγάσει τους εργάτες στο κοντινό αδαμαντωρυχείο. Η πόλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του '50 κι από τότε η άμμος έχει “εισβάλλει” σε κάθε κτίριο.



Pripyat, Ουκρανία
Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ιδρύθηκε μόλις το 1970 σε πολύ κοντινή απόσταση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ. Μέχρι τη στιγμή της καταστροφής, το 1986, η πόλη είχε περίπου 50.000 κατοίκους και χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες μέχρι να δοθεί εντολή για την εκκένωση της.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου