Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Με μαθηματικό τύπο το «ψαλίδι» σε εφάπαξ - επικουρικές

Ο υπουργός δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει «ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή». Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών «προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα».
Εφάπαξ και επικουρικές

Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος». Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές.

«Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας». Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και «την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση».

«Έχω δύο δρόμους να επιλέξω» είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: «ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο». Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε «από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές».

ΑΤΛΑΣ

Κατά την ενημέρωση των βουλευτών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι το ποσό που θα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένος κατά 2,1 δισ. το 2014, σε σχέση με φέτος. Το υπουργείο θα προσπαθήσει να καλύψει αυτή τη μείωση με δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που κατατίθενται στη Βουλή, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα προσβλέπουν στην «ενίσχυση της εισφοροσυλλεκτικής δυνατότητας του συστήματος, θα είναι διατάξεις που θα θωρακίζουν το σύστημα και ιδίως τον τομέα των διασταυρώσεων». Επίσης, στη δέσμη αυτών των μέτρων θα προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα φθάσει στο 95% της οριστικής, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.

Ειδικά για το «ΑΤΛΑΣ», ο Βρούτσης ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε ποσοστό 15% και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Θα περιλαμβάνει πλήρες ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους πολίτες και θα καταστήσει την έκδοση σύνταξης μια «καθαρά τυπική διαδικασία» που δεν απαιτεί περισσότερο από ένα μήνα. Με το «ΑΤΛΑΣ» που θα έχει πλήρη εφαρμογή από 1.1.2015, δεν θα ξαναθεωρηθεί βιβλιάριο υγείας και δεν θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιθέτως, θα αποδεσμευτεί προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ελέγχων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι ο «ΑΤΛΑΣ» θα θίξει οριστικά έναν τομέα. «Θα θιγούν οι ειδήμονες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που δεν προσέφεραν μέχρι σήμερα καλές υπηρεσίες για τη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΟΑΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας, για μια ακόμη φορά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το μέτρο για την επιβολή τέλους στο δύο τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, «θα ήταν ότι χειρότερο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδυτικό κλίμα» είπε. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθούν τελικά στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένοι που σήμερα είναι στον ΟΓΑ αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Ανέφερε όμως ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η ασφαλιστική κλάση εκείνων που θα μεταφερθούν, θα είναι η ίδια με αυτή που πληρώνουν σήμερα.

Εκτιμήσεις για μειώσεις συντάξεων

Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μίλησε για διαρροές στον Τύπο από την Κυβέρνηση για τις περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ. Προέβλεψε δε ότι πάμε σε μειώσεις των συντάξεων, στη βάση των ασφαλιστικών βιογραφικών. Για το ενδεχόμενο τα ελλείμματα των Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να καλυφθούν με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και, όπως είπε, σε μειώσεις θα οδηγήσει και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων από 1.1.2015. Να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κοντογεώργος. Να απαντήσει πως θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόϊκας για νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, κάλεσε τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης. Όλοι όσοι βουλευτές ζήτησαν το λόγο επισήμαναν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις με τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεράσιμος Γιακουμάτος ζήτησε από το υπουργείο να δώσει στοιχεία για τους 700 συνταξιούχους που παίρνουν 8, 9 και 10 συντάξεις.

ΚΕΠΑ

Ως προς τον χρόνο αναμονής στα ΚΕΠΑ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται στα μέσα του επόμενου έτους, ο χρόνος αναμονής θα είναι 3 μήνες σε όλη τη χώρα. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε και το έργο ειδικής επιστημονικής επιτροπής που προσδιόρισε τις πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς δεν θα είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουν τους ελέγχους. Ως προς τους δικαιούχους πολλών συντάξεων, όπως είπε, είναι περίπου 700 συνταξιούχοι και όλοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους με νόμιμο τρόπο, απόρροια όμως του πελατειακού συστήματος που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.

Τροπολογία για τη συλλογή εισφορών από τα Ταμεία

Στο μετάξυ, τροπολογία για να αυξηθεί η εισφορο-συλλεκτική ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έτσι, ευελπιστεί ότι θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί το 2014 από τη μειωμένη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή θα υποστεί μείωση 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013, με 1,8 δισ. λιγότερα να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και 300 εκατομμύρια λιγότερα στον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ.

Με την τροπολογία που θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε, θωρακίζεται απολύτως το σύστημα, αφού πλέον «κανείς επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος», με την έννοια ότι «λογικές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν έγκλημα και η κυβέρνηση θα τις κυνηγήσει».

Ο υπουργός, πάντως, παραδέχθηκε ότι τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία είναι εξοντωτικά και πως το κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών είναι μεγάλο, υποστηρίζοντας όμως ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους επιχειρηματίες, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια θεσπίστηκαν ρυθμίσεις για την μείωση του κόστους απολύσεων και νέο κατώτατο μισθό. Μίλησε για 400 επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.  «Δεν υπάρχει καμία απόφαση στην κυβέρνηση για μείωση κύριων συντάξεων», είπε, ενώ υποστήριξε ότι οι συντάξεις για το 2013 θα καταβάλλονται κανονικά.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του υπουργού σε «δωμάτιο με χιλιάδες ρουσφέτια» που υπάρχει εντός του υπουργείου, κάνοντας λόγο για φακέλους με αιτήματα – ειδικές περιπτώσεις, για καταβολή συντάξεων, τα οποία, πάντως, δεν έχει υπογράψει.

Αργότερα, δε, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για «ψηφιδωτό ειδικών καθεστώτων» και «σαθρά υλικά» πάνω στα οποία στήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, θυμίζοντας ότι έχει ενοποιήσει όλα τα ασφάλιστρα επικουρικών συντάξεων και επαναφέροντας το θέμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου