Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε πέντε χρόνια Εμβόλιο κατά της γρίπης για όλη μας τη ζωή

Ελπίδες ότι το ενέσιμο σκεύασμα θα καταστήσει περιττό τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης και συνακόλουθα θα σώσει χιλιάδες ζωές

Φανταστείστε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει εφ' όρου ζωής τον οργανισμό απ' όλα τα στελέχη της γρίπης. Το επαναστατικό ενέσιμο σκεύασμα θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες, που το τελειοποίησαν στο εργαστήριο.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η διεξαγωγή ευρείας κλίμακας κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων, μέχρι το 2018, το καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης θα κυκλοφορήσει στην αγορά της γηραιάς ηπείρου. Καθιστώντας περιττό τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης, το ενέσιμο σκεύασμα θα σώσει χιλιάδες ζωές, επισημαίνουν οι δημιουργοί του.

Το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και σε πανδημίες όπως, η ισπανική γρίπη, που είχε προκαλέσει το θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων το 1918. Oπως εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής Τζον Οξφορντ, ειδικός σε θέματα γρίπης και επικεφαλής της έρευνας, τα αποτελέσματα των αρχικών κλινικών δοκιμών στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα CD8 Τ κύτταρα προστατεύουν τους ανθρώπους από τον ιό της γρίπης, ανεξαρτήτως στελέχους. Οι επιστήμονες γνώριζαν πως να κάνουν το ανοσοποιητικό να παράγει CD8 T κύτταρα με τον εμβολιασμό. Ετσι σχεδίασαν ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τα συμπτώματα και τη μετάδοση του ιού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδότησε η Ε.Ε, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δρα ως εξής: Επιτίθεται σε πρωτεΐνες που κρύβονται σ΄έναν ιό γρίπης και είναι κοινές σε όλα τα επικίνδυνα στελέχη της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου