Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα, καθώς το θέμα παραπέμπεται για μετά τη σύνταξη της επόμενης αναφοράς της τρόικας. Πιθανή η ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στην Ελλάδα για την περίοδο 2013-2014 δηλώνουν Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ολι Ρεν.
Οπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το επόμενο Eurogroup που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη της αναφοράς της τρόικας.
Ετσι η απόφαση για την εκταμίευση (ή μη) της 6ης δόσης θα ληφθεί αργότερα μέσα στον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται για ένα ασφυκτικό, πια, χρονοδιάγραμμα ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα έχει διαθέσιμα για μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, επικαλούμενος σχετικές διαβεβαιώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, ωστόσο η κατάσταση δείχνει οριακή.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν να ρίξουν το ευρώ περαιτέρω. Στις αγορές της Ασίας που ήταν και οι μόνες ανοικτές κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν κάτω από το 1,318.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του EFSF Κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσαν, επίσης, πως βρέθηκε λύση στο θέμα των εγγυήσεων που έχει ζητήσει η Φινλανδία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Μάλιστα, οι Γιούνκερ και Ρεν έπλεξαν το εγκώμιο του Ρέγκλινγκ λέγοντας πως για τη συμφωνία αυτή θα πρέπει να του απονεμηθεί είτε το Νόμπελ Οικονομίας είτε το Νόμπελ Ειρήνης.
Ερωτηθείς ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημείωσε πως όταν ρώτησε τους παριστάμενους υπουργούς αν κάποια άλλη χώρα επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα εγγυήσεων "όλοι είπαν όχι... Αφορά μόνο στη Φινλανδία". Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως "είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, βέβαια πρέπει αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν κατάλληλα. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και μέσα στον Οκτώβριο θα λάβουμε αποφάσεις... Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις πολλά πρέπει να γίνουν αλλά αυτά αφορούν σε συζητήσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές". Αναφερόμενος στα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επιχείρησε για άλλη μια φορά να τα διαψεύσει και να τονίσει πως δεν υπάρχει μέλος που να θέλει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι εκτός από την οικονομική ύφεση που πλήττει την Ελλάδα το έλλειμμα που για το 2011 προσδιορίζεται πια στο 8,5% οφείλεται και στα κενά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. "Τα κενά πρέπει να καλυφθούν είναι βασικό η Ελλάδα να πετύχει ή να ξεπεράσει τους στόχους του 2012 και την ίδια στιγμή να βελτιώσει τις επιδόσεις της για φέτος. Τα ελληνικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τους όρους που έχουν τεθεί" σχολίασε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup φρόντισε και πάλι να απευθυνθεί εμμέσως στους Ελληνες πολίτες. "Θα ήταν λαϊκισμός αν έλεγα πως υποφέρω μαζί με τους Ελληνες" σημείωσε για να προσθέσει. "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και εκείνων που υποφέρουν καθημερινά και δεν βλέπουν ελπίδα στον ορίζοντα, πρέπει να δείξουμε σεβασμό στους Ελληνες πολίτες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου