Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οι Κινέζοι επιμένουν... ελληνικά ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 550 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Φέτος υπόσχονται ακόμη περισσότερα, καθώς τώρα βρίσκονται στη χώρα μας και οι εκπρόσωποι των... δράκων της οικονομίας τους, όπως η τράπεζα του Πεκίνου, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE και δύο αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας

Οι Κινέζοι επιμένουν... ελληνικά
Επιμένουν... Ελλάδα οι Κινέζοι. Ερχονται για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο και τώρα κλείνουν μαζί με ελληνικές επιχειρήσεις εμπορικές συμφωνίες ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ.
Υπόσχονται ακόμη περισσότερα, καθώς τώρα βρίσκονται στη χώρα μας και οι εκπρόσωποι των... δράκων της οικονομίας τους, όπως η τράπεζα του Πεκίνου, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE και δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.
Από χθες το απόγευμα και μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη επισκέπτεται την Ελλάδα κινεζική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China) Jia Qinglin (είναι ο 4ος στην κινεζική πολιτική ιεραρχία) και τον υφυπουργό Εμπορίου Zhong Shan. Μαζί τους θα είναι πολυπληθής αποστολή αποτελούμενη από κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, καθώς και από 20 επιχειρηματίες.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα, σήμερα γύρω στις 8 το βράδυ θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την εμβάθυνση οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας σε συγκεκριμένους τομείς. Νωρίτερα το μεσημέρι η κινεζική αντιπροσωπεία με τον κ. Χρυσοχοΐδη θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πέραμα.
Μαζί με το μνημόνιο συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων θα υπογραφούν επίσης έξι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων κυρίως για εξαγωγές προς την Κίνα. Το ύψος των εμπορικών συμφωνιών ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.
Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων με μεγάλες κινεζικές εταιρείες. Σκοπός τους είναι να διερευνήσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας.
Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται, ενδεικτικά, στους ακόλουθους κλάδους: Τηλεπικοινωνίες, Τραπεζικές Υπηρεσίες, Αυτοκινητοβιομηχανία, Σιδηροδρομικός εξοπλισμός, Τσιμέντο - βιομηχανία, Real estate, Ζυθοποιία, Μηχανήματα και Ηλεκτρονικά προϊόντα, Ενδυση, Υαλικά.
Η ελληνοκινεζική προσέγγιση έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2010, όταν η τότε υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη είχε επισκεφθεί τη Σανγκάη, και ακολούθησε τον Οκτώβριο η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα με την υπογραφή και τότε επιχειρηματικών συμφωνιών. Τον περασμένο Ιούλιο ο υφυπουργός Εμπορίου είχε συναντηθεί στην Ελλάδα με τον κ. Χρυσοχοΐδη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου