Είχε να πληρώσει λογαριασμούς, ενοίκιο και τη δόση του δανείου. Η εργοδοσία της, διαβεβαίωσε πως η μισθοδοσία έχει καταβληθεί κανονικά. Οσες όμως φορές και να δοκίμαζε, με όσο εκνευρισμό και να πίεζε τα κουμπιά, το ΑΤΜ επέμενε:
«Λυπούμαστε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε», «Δεν επαρκεί το υπόλοιπο του λογαριασμού» κ.ά. Μέχρι που απευθύνθηκε στην τράπεζά της. Ηταν μία από τις τρεις τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς και Αγροτική) στις οποίες επεβλήθη συνολικό πρόστιμο 260.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επειδή έκαναν από μόνες τους τις «αναλήψεις» στους μισθούς και τις συντάξεις των πελατών τους, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές που είχαν από δάνεια και κάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλές από τις καταγγελίες που είχαν γίνει οι τράπεζες δεν άφηναν στο λογαριασμό απολύτως τίποτα. Αλλού, έβγαζαν από τη μύγα ξίγκι, παρακρατώντας δυσανάλογα μεγάλα ποσά από ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις.
Πολλές επίσης είναι και οι καταγγελίες σε forα και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά, «για μια καθυστέρηση 8 ημερών, τα άρπαξαν από τη μισθοδοσία!», «εμένα μου είχαν κρατήσει όλο το ποσό της μισθοδοσίας μου» κ.ά. Αρκετοί κατήγγειλαν τις συγκεκριμένες «αναλήψεις» στη Γ.Γ. Καταναλωτή, που με τη σειρά της ζήτησε από τις τράπεζες να σταματήσουν αυτή την πρακτική χαρακτηρίζοντας την «παράνομη», «καταχρηστική», που «ζημιώνει παρανόμως τους καταναλωτές».
Από τις τράπεζες ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων έγιναν οι αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας. Οι τράπεζες με τη σειρά τους απάντησαν, μεταξύ άλλων, και με τους όρους της δανειακής σύμβασης -τα «ψιλά γράμματα» όπως χαρακτηρίζει η Γ.Γ. Καταναλωτή- που έχουν υπογράψει οι δανειολήπτες. Κοινή συνισταμένη σε όλες τις απαντητικές επιστολές των τραπεζών είναι η «ανέκκλητη εξουσιοδότηση».
Να μπορούν δηλαδή οι τράπεζες να προβαίνουν στη μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης προκειμένου να εξοφληθούν οι δόσεις των δανείων. Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Γ. Καταναλωτή, «ο όρος αυτός, με τον οποίο ο οφειλέτης εξουσιοδοτεί ήδη από τη σύναψη της σύμβασης ανέκκλητα την τράπεζα να χρεώνει με κάθε ληξιπρόθεσμη και απαιτητή οφειλή της από τη μεταξύ τους σύμβαση οποιονδήποτε λογαριασμό του, είναι μη νόμιμος».
Πιο απλά, θεωρείται παράνομη η ανέκκλητη εξουσιοδότηση προς τράπεζα. «Ο όρος είναι καταχρηστικός ως αδιαφανής, καθώς δημιουργεί σύγχυση και ανακριβείς εντυπώσεις στον καταναλωτή σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, ως προς το αν θα μπορούσε δηλαδή να συμφωνηθεί η μονομερής ανάληψη και του ποσού που αντιστοιχεί στην κατάθεση μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε τον τελευταίο μήνα από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τον καταναλωτή από την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του». Παρ' όλα αυτά, καμία από τις τράπεζες δεν δέχθηκε ότι ο όρος της σύμβασης είναι παράνομος και ούτε δεσμεύτηκαν νομικά ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου