Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αυτός θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ - Ολόκληρο το σχέδιο

Λειτουργία ενιαίου δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, 24ωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως δικαίωμα του πολίτη και κατ' οίκον φροντίδα όσων έχουν την ανάγκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί την αφετηρία για την διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πάντως πως πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, όπως είπε, στο χώρο της υγείας, το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Κ. Σουλιώτη, δεν διευκρινίζεται αν ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι μόνο «αγοράστης» ή και «πάροχος» υπηρεσιών υγείας, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν οι δομές υγείας του οργανισμού ( πολυιατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας κ.α.) και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ΕΣΥ με εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Η πρόταση της επιτροπής θα αναρτηθεί εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος. Το νέο σύστημα αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πρόσβαση του ασθενή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ενώ εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές θα δρομολογηθούν άμεσα - «τον Νοέμβριο ο νέος ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σε λειτουργία» επανέλαβε ο υπουργός χαρακτηριστικά το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου