Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να καταφτάνουν στους καταναλωτές οι πρώτοι 190.000 λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι φουσκωμένοι με το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα πληρώνουμε εσαεί επ' απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ηδη η ΔΕΗ έχει ετοιμάσει τα σχετικά έντυπα (η χρέωση του ειδικού τέλους στο λογαριασμό θα είναι διακριτή) και περιμένει τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να ξεκινήσει να τα ταχυδρομεί από το ερχόμενο Σάββατο. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους και στους περίπου 5,5 εκατ. υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι από την ημερομηνία έκδοσης των λογαριασμών τους θα έχουν περιθώριο μόλις 40 ημερών για να πληρώσουν το συνολικό οφειλόμενο ποσό ώστε να μην τους διακοπεί το ρεύμα.
Από το κείμενο της υπουργικής απόφασης που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» και αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευθεί από μέρα σε μέρα, επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους ακινήτων είναι πολύπλοκο και προβληματικό, ενώ εκτιμάται ότι θα ταλαιπωρήσει στις ουρές των εφοριών χιλιάδες πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να αποδείξουν ότι δικαιούνται να απαλλαγούν ή να πληρώσουν μειωμένο τέλος.
Πληρωμή ή διακοπή ρεύματος
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού (ουσιαστικά 30 ημέρες από τη μέρα που θα παραδοθεί ο λογαριασμός) το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν λογαριασμό ρεύματος).
* Για τους περίπου 300.000 καταναλωτές που λόγω οικονομικών προβλημάτων βρίσκονται σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ (δόσεις) για συσσωρευμένες οφειλές τους, δεν προβλέπεται καμία μέριμνα. Θα πρέπει να πληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό, το ειδικό τέλος και τη δόση του διακανονισμού τους.
* Αν δεν καταβληθεί εντός της προθεσμίας, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού υποχρεούνται να προβούν στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος του καταναλωτή προς το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του τέλους.
Οι καταναλωτές έχουν περιθώριο 20 ημερών να αποπληρώσουν το λογαριασμό και να ζητήσουν επανασύνδεση. Αν δεν αποπληρωθεί το τέλος εντός του 20ημέρου ώστε να γίνει επανασύνδεση, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ό,τι αφορά το τέλος και το χρέος πάει στην εφορία, ενώ τα στοιχεία των καταναλωτών που δεν πλήρωσαν (παροχή, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο δημιουργίας επισφαλειών στις επιχειρήσες ηλεκτρισμού.
Οι κατά τόπους ΔΟΥ αναλαμβάνουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών με βάση των Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφαρμόζονται στους ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης, πρέπει να πάει ο ίδιος στην εφορία και να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο ποσό.
Για να γίνει επαναχορήγηση του ρεύματος στο ακίνητο θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος στην εφορία και να προσκομιστεί βεβαίωση εξόφλησης στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα χρεωθεί με προσαυξήσεις και θα πληρώσει το τέλος επανασύνδεσης.
Η ίδια βεβαίωση απαιτείται και στις περιπτώσεις που αιτηθεί αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υπόχρεοι πληρωμής τέλους ακινήτων στις 17/9/2011 δεν μπορούν να προβούν σε αλλαγή προμηθευτή, αν πρώτα δεν έχουν εξοφλήσει στο σύνολό του ειδικό τέλος.
* Ειδικά στην περίπτωση που διακοπεί το συμβόλαιο μεταξύ του καταναλωτή και της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και της ημερομηνίας έκδοσης των πρώτων λογαριασμών που θα περιέχουν το ειδικό τέλος, ο διαχειριστής δικτύου θα υπολογίσει το τέλος και θα αποστείλει σε κάθε προμηθευτή τις χρεώσεις που αφορούν τον ενεργό πελάτη την ημερομηνία της πρώτης έκδοσης, ώστε ο προμηθευτής να συμπεριλάβει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
* Ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υπόχρεος είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι, αν το ρολόι είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε πρέπει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει με τα ενοίκια.
Το ειδικό τέλος επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
Τετραγωνικά επί τιμή ζώνης
* Το ποσό του ειδικού τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.
* Τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια (εμβαδόν, τιμής ζώνης και παλαιότητα) προκύπτουν από τα στοιχεία των δήμων, τα οποία χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.
* Οπου δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.
* Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι, στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα για τον υπολογισμό του τέλους είναι σαφώς δυσανάλογα (τουλάχιστον υπερδιπλάσια) των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη, τότε το τέλος ακινήτων υπολογίζεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη.
Πρόκειται για ρύθμιση που ευνοεί όσους έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τα τετραγωνικά του ακινήτου τους.
Πώς χορηγείται απαλλαγή στους δικαιούχους
Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται (κοινόχρηστοι χώροι, πρεσβείες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι κ.ά.), τότε:
Το τέλος καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στην αρμόδια εφορία με την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η ΔΟΥ επιστρέφει το ποσό.
Στην αίτηση επισυνάπτονται φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου, ή εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και κάμπινγκ, ως τέτοιοι λογίζονται αποκλειστικά οι χώροι προσέλευσης υποδοχής και υγιεινής, για τους οποίους η ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια μειώνεται κατά 35%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου