Καταιγίδα περικοπών προβλέπει ο κανονισμός παροχών υγείας στο νέο Ταμείο, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου μπαίνουν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των άγριων περικοπών είναι το βοήθημα τοκετού, που περικόπτεται κατά τουλάχιστον 50%.
Οι μεγάλοι χαμένοι, όπως φαίνεται από το σχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας, είναι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς το βοήθημα τοκετού ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.750 ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο «τιμοκατάλογο» καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού που δεν ξεπερνά τα 900 ευρώ. Εάν η κύηση είναι δίδυμη τότε το βοήθημα αυξάνεται στα 1.200 ευρώ, ενώ στην περίπτωση τριδύμων φτάνει τα 1.600 ευρώ.
«Μαχαίρι» όμως μπαίνει και στα βοηθήματα που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία για τη μεταφορά τους για θεραπεία. Τα καταβαλλόμενα ποσά διέφεραν από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνονταν από 115 ευρώ έως 650 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα ωστόσο με το νέο σχέδιο παροχών, το αντίστοιχο βοήθημα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ: δηλαδή κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν.
Περιορισμούς θέτει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας και για την κάλυψη των προϊόντων ειδικής διατροφής. Ειδικότερα, προσδιορίζονται οι παθήσεις για τις οποίες θα χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν το 10% επί της δαπάνης.
«Διαπιστώνουμε κατάχρηση σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα» δηλώνει από την πλευρά της η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεως Αθηνά Δρέττα, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να μπει «φρένο» στην υπερκατανάλωση που αυξάνει κατακόρυφα και αδικαιολόγητα τις δαπάνες των Ταμείων.
Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τα έξοδα μεταφοράς των νεφροπαθών, προσθέτει ότι επίσης έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κατάχρησης, φέρνοντας ως παράδειγμα νεφροπαθή που διαμένει στην Κρήτη, ο οποίος λάμβανε από το Ταμείο του μηνιαίως 4.500 ευρώ.
Μειώσεις όμως προβλέπονται και στην αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας, ενώ ορίζεται ότι το βοήθημα αφορά πλέον μόνον εκείνους τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, ορίζεται ανώτατο όριο συνεδριών φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας ανά ασθενή, με τις περικοπές να αφορούν ακόμη και παιδιά με κινητικά ή νοητικά προβλήματα.
ΤΑ ΝΕΑ 30/9/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου