Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια πλασματικά βοηθούν και πότε συμφέρει η αναγνώριση ανάλογα με το πότε έγινε η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ωστόσο -όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου- υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τα πλασματικά έτη, ανάλογα με το πότε έγινε η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ειδικότερα για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, υπάρχει μόνο η δυνατότητα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Για όσους όμως θα θεμελιώσουν δικαίωμα μέσα στη φετινή χρονιά δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μια ευρεία ποικιλία κατηγοριών όπως σπουδές, άδειες άνευ αποδοχών, εκπαιδευτικές άδειες, πλασματικός χρόνος τέκνων.
Ετσι οι δημόσιοι υπάλληλοι -που θα θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα- είναι κερδισμένοι, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν έως και εννιά πλασματικά έτη. Συγκεκριμένα στο Δημόσιο ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά υπολογίζεται "εξτρα" και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε έτη.
Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα τέσσερα πλασματικά έτη φέτος, πέντε έτη το 2012, έξι έτη το 2013 και επτά έτη από το 2014 και μετά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά το 2014 συνολικά θα μπορούν να αναγνωριστούν έως και δώδεκα πλασματικά έτη.
 
Οσον αφορά στον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά, αυτός ανέρχεται:
  • Σε ένα έτος για το πρώτο παιδί.
  • Σε δύο έτη για το δεύτερο παιδί και
  • Σε άλλα δύο έτη για το τρίτο παιδί.
Το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς. Ωστόσο οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις όπου με τη χρήση του χρόνου αυτού συμπληρώνεται 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, τότε η θεμελίωση γίνεται αναδρομικά και δεν μπορεί ο υπάλληλος να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της εξίσωσης με τα όρια των γυναικών. Χρειάζεται επομένως προσοχή στο είδος του χρόνου που εξαγοράζεται.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο πλασματικός χρόνος των παιδιών λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξης. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρώσει ο υπάλληλος 15ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία.
Αντίθετα, για την εξαγορά των υπόλοιπων πλασματικών ετών, αρκεί η 12ετής ασφάλιση.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως στους δημοσίους υπαλλήλους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης και χρόνου άδειας άνευ αποδοχών για την ανατροφή παιδιού μέχρι έξι ετών. Ο χρόνος αυτός δεν πρέπει να συγχέεται με τον πλασματικό χρόνο παιδιών, ο οποίος σχετίζεται αποκλειστικά με την ύπαρξη παιδιού.
Οι πλασματικοί χρόνοι, όπου επιτρέπεται, αλλά και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και διαστήματα όπως άδειες ανατροφής ή προσόντα διορισμού τα οποία μπορούσαν να εξαγοραστούν από υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συμφέρει σε κάθε περίπτωση να εξαγοράζονται. Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό (σχεδόν σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ τον μήνα), ενώ η απόσβεση μετά τη συνταξιοδότηση γίνεται μέσα σε περίπου 3 έτη.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ
  • Δύο "ταχύτητες" υπάρχουν για τη μείωση των συντάξεων στο Δημόσιο για όσους υπαλλήλους ανοίγουν πρό­ωρα την... πόρτα εξόδου. Το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται στο 4.5% το έτος για όσους δημοσίους υπαλλήλους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Για όσους ασφαλισμένους θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος το ποσοστό της μείωσης διαμορφώνεται στο 6% το έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι αποχωρήσουν μία πενταετία νωρίτερα θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 30%.
ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΝΠΔΔ ΜΕ ΙΚΑ
  • Στα Νομικά Πρόσωπα οι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ των δημοσιοϋ­παλλη­­λικών διατάξεων και των διατάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην περίπτωση, επομένως, των διατάξεων του ΙΚΑ οι μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο με τη συμπλήρωση 18,5 ετών ασφάλισης (5.500 ημέρες) μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπο­ρούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 με μειω­μένη σύνταξη και τα 55 με πλήρη. Εφόσον η συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου γίνει το 2011 μπορούν να φύγουν στα 52 με μειωμένη και τα 57 με πλήρη. Στην κατηγορία αυτή ανήκει πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν καθεστώς ασφάλισης ΙΚΑ.
Κ. Κοκκαλιάρη - ΕΘΝΟΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, Οκτώβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου