Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το «στοίχημα» για τη μείωση των τιμών

Μειώσεις από 5% έως 8% στις τιμές των προϊόντων που σερβίρουν εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και κάθε επιχείρηση του κλάδου της εστίασης θα δουν από την 1η Αυγούστου οι καταναλωτές στην Ελλάδα καθώς από την προσεχή Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση.
Η συμφωνία τιμής μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού που υπογράφηκε με τον κλάδο της εστίασης προβλέπει την ανάρτηση ειδικού σήματος μπλε χρώματος σε όσες επιχειρήσεις περάσουν τουλάχιστον το 75% της μείωσης του ΦΠΑ στα ¾ του τιμοκαταλόγου τους.

Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ
Εκτός μειώσεων θα παραμείνουν τα αλκοολούχα ποτά καθώς και τα προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους για τους εστιάτορες (φιλέτο, παϊδάκι, χταπόδι κ.λπ.).
Το σήμα αναλαμβάνουν να διακινήσουν οι ίδιοι οι φορείς (ομοσπονδία εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) που θα καλέσουν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στη συμφωνία μειώνοντας τις τιμές του έως και 8%.
Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εξαπάτησης θα γίνεται έλεγχος στις ταμειακές μηχανές και στους τιμοκαταλόγους των επαγγελματιών με τις τιμές που ίσχυαν πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν δύο τιμοκαταλόγους και θα παρουσιάζουν τις τιμές πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς κίνητρο για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στη συμφωνία είναι ότι θα έχουν προτεραιότητα ένταξης σε κάθε δράση ενίσχυσης μέσω κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων έναντι άλλων επιχειρήσεων.
Θα υπάρξουν όμως και σημαντικά αντικίνητρα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις καθώς, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα προβλέπεται ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων που δεν κόβουν αποδείξεις.
Σημειώνεται ότι η τρόικα δέχτηκε τη μείωση του ΦΠΑ και το επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό υπό την παραδοχή ότι δεν θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τη μείωση του ΦΠΑ καθώς υπάρχει το ρίσκο να χαθούν έσοδα και τόνισε ότι το στοίχημα είναι το μέτρο να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη το μέτρο να μονιμοποιηθεί και κάλεσε τους επαγγελματίες της αγοράς να δείξουν εθνική και κοινωνική ευθύνη μειώνοντας τις τιμές και κόβοντας αποδείξεις.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί καθώς η επιτυχία του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του τουριστικού πακέτου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς από την πλευρά του εκτίμησε ότι το μέτρο για το οποίο ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον πάνω από 50% των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί μαζικά και θα λειτουργήσει θετικά ώστε να σωθούν εταιρείες και θέσεις απασχόλησης.
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Τσούκαλης εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) δεσμεύτηκε για τις μειώσεις των τιμών το επόμενο διάστημα και κάλεσε τον κλάδο να χτυπά αποδείξεις και να «ξεχάσει ότι ίσχυε στο παρελθόν».

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου