Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΕΘΝΟΣ :Προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά .11.000 αναπληρωτές από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία

Λιγότερες κατά 4.000 θα είναι οι φετινές προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, το υπ. Παιδείας ωστόσο εκτιμά ότι με τις μετατάξεις και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας δεν θα υπάρξει πρόβλημα
 Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη μείωση του προσωπικού και τονίζουν πως θα υπάρξουν ελλείψεις και κενά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
Μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε τον Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικό δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Ήδη, όπως τονίζουν παράγοντες του υπουργείου, έχει εξασφαλισθεί η απασχόληση 8.500 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ (όπως η εφαρμογή του θεσμού του Μέντορα, της ενισχυτικής διδασκαλίας κ.λπ.). Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, έχουν εγκριθεί 2.500 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών για τη νησιωτική και ορεινή χώρα. Είναι γεγονός ότι οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά (πέρυσι προσελήφθησαν 15.000 άτομα), ενώ μηδενικοί θα είναι οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα φέρουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει ότι με τους 11.000 αναπληρωτές αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ληφθούν οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δίωρη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, στον περιορισμό των αποσπάσεων, στην αξιοποίηση και των δευτέρων πτυχίων των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά στις μεταθέσεις και τις αποστάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι προγραμματίζονται ώστε να υπάρχει έγκαιρη και ορθολογικότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, με στόχο την αδήριτη ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα υπό τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες της χρονικής περιόδου που διανύουμε .
Τεχνικές ειδικότητες
Να ανακληθούν οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια ώστε οι μαθητές να ολοκληρώσουν την ειδικότητα που επέλεξαν ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής. Όπως υποστηρίζουν οι γονείς, εξαιτίας της κατάργησης των ειδικοτήτων 20.000 παιδιά θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης και μάλιστα από πολυάριθμες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως οι ειδικότητες των επαγγελμάτων υγείας και αισθητικής. Η ομοσπονδία των γονέων υπογραμμίζει ότι χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν στον δρόμο γιατί η κυβέρνηση τους στέλνει στη μαθητεία, όπου θα εργάζονται τζάμπα για να μάθουν μια τέχνη. Αυτή είναι n μοίρα που προοιωνίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που θα αδυνατούν να πάνε σε κάποια ιδιωτική σχολή .
Αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων.Η κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή καταδικάζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους στην ανεργία και στην εξαθλίωση και ταυτόχρονα εξαπολύει ευθεία επίθεση σε 21.000 μαθητές που θα αναζητούν από τον Σεπτέμβρη το σχολείο τoυς και δεν θα το βρίσκουν. Καταργεί σημαντικούς τομείς και ειδικότητες από τη δημόσια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και τους παραδίδει βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα , αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει αυτές τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες και θα τις ακυρώσει στην πράξη όταν γίνει κυβέρνηση με την επαναπρόσληψη όλων. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι ο ξαφνικός θάνατος υπηρεσιών, όπως η κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, δεν συνιστούν ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. Η κινητικότητα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από τις απολύσεις και να αφορά αποκλειστικά στην ορθολογική κατανομή του προσωπικού .
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου