Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Επιστροφή φόρου μέσω αγορών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

Πλέον όλοι υποχρεούνται να μαζεύουν αποδείξεις όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Ωστόσο το αλαλούμ συνεχίζεται και έτσι φαίνεται ότι μια λύση που δίνει το οικονομικό επιτελείο είναι ένα μπόνους μέσω αγορών που θα γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Αυτό για την πάταξη της φοροδιαφυγής με το... αζημίωτο για τους πολίτες.

Έτσι ένα σχέδιο που προωθείται και μάλλον θα γίνει νόμος του κράτους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι να δίδεται μπόνους μέσω επιστροφής φόρου με βάση των συντελεστή 22% ή επιστροφή μέρους του ΦΠΑ από τις αγορές.
Δηλαδή ο πολίτης θα πρέπει να επιλέγει να κάνει τις περισσότερες αγορές του με πιστωτική ή καλύτερα με χρεωστική κάρτα ώστε να μην επιβαρύνεται με φόρους. Με τον τρόπο αυτό αυτομάτως θα καταγράφεται η αγορά ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να κρύψει το έσοδο αυτό και έτσι το κράτος θα επιστρέφει μέρος του κέρδους του στον πολίτη.
Μένει να καθοριστεί όμως πως το υπουργείο Οικονομικών θα επιλέγει στο τέλος κάθε χρονιάς ποιες από τις αποδείξεις και ποια εκ των κατηγοριών επαγγελματιών θα μπαίνουν στη φορολογική δήλωση, ενώ κάθε χρόνο θα επιλέγονται και διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων.
Σημειώνεται πάντως ότι για φέτος το σύστημα δεν αλλάζει, και οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου