Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Επτά στους δέκα Έλληνες δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον

Έξι στους δέκα «βλέπουν» επιδείνωση της εθνικής μας οικονομίας - Μόλις το 2% την χαρακτηρίζει «καλή» - Εννιά στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζει Βουλή και κόμματα

Αποκαλυπτική της ζοφερής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που βιώνουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και της απαισιοδοξίας με την οποία «ατενίζουν» το μέλλον, είναι η ετήσια έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η έρευνα φανερώνει επίσης την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι Έλληνες στους πολιτικούς θεσμούς, όπως είναι τα κόμματα και η Βουλή, αλλά και στην κυβέρνηση, με το 90% να δηλώνει πως τείνει να μην την εμπιστεύεται.
Συγκλονιστικό είναι επίσης το στοιχείο, ότι σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες, δηλώνουν ότι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα, δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που βασίστηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις 32,694 ατόμων, που έδωσαν από τις 10 έως τις 26 Μαΐου του 2013, το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας «κακή», την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72%.
Αναφορικά με την κατάσταση του δικού τους νοικοκυριού, το 78% των Ελλήνων την χαρακτηρίζει «άσχημη» - όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των πολιτών στην ΕΕ είναι 35%-  και το 58% των συμπολιτών μας χαρακτηρίζει «κακή» την επαγγελματική του κατάσταση,όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 30%.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον
Πώς «ατενίζουν» οι Έλληνες το μέλλον; Με περισσή απαισιοδοξία, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις προσδοκίες των Ελλήνων για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου του 2012) όταν στην ΕΕ μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες και σε ότι αφορά την προσωπική επαγγελματική κατάσταση τους εφόσον το 35% των πολιτών στη χώρα μας προβλέπει επιδείνωση, όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11% .
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%) όταν στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%.
Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες δηλώνουν πως τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% με 18% στην ΕΕ), οι υψηλοί φόροι (30% με 16% στην ΕΕ), η ανεργία (27% με 22% στην ΕΕ) και η ακρίβεια (28% με 41% στην ΕΕ).

Δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς θεσμούς
Αναφορικά με την πολιτική κατάσταση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (το 90% των Ελλήνων) δηλώνουν πως «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους» (71% στην ΕΕ), ενώ ανάλογη άποψη για τη Βουλή έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην ΕΕ). Μόλις το 4%των Ελλήνων εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, όταν ο μέσος όρος των πολιτών της ΕΕ ανέρχεται σε 16%. Την ΕΕ δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην ΕΕ.
Παράλληλα, το 68%των Ελλήνων θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Αν και το ποσοστό είναι ήδη πολύ μεγάλο, παρουσιάζει βελτίωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Στην ΕΕ το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία (βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο).
Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, είναι και το στοιχείο ότι το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που ανέρχεται σε 35%, αν και ελάχιστα βελτιωμένο κατά 2% σε σύγκριση με την περσινή έκθεση.

Έξι στους δέκα κατοίκους της ΕΕ αισθάνονται Ευρωπαίοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, έξι στους δέκα κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται Ευρωπαίοι και θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα δικαιώματά τους, ωστόσο μόλις το 46% γνωρίζει ποια είναι αυτά τα δικαιώματα. Το 2013 έχει ονομαστεί ως Ευρωπαϊκή Χρονιά Πολιτών, ένα έτος δηλαδή που είναι αφιερωμένο στο να βελτιωθεί η γνώση που έχουν οι κάτοικοι της ΕΕ για τα δικαιώματά τους.
Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τα δικαιώματά τους το πιο θετικό αποτέλεσμα της Ε.Ε.. Σχεδόν έξι στα 10 άτομα θεωρούν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών ως το πλέον θετικό «αγαθό».
Παρά την κρίση, αυτοί που λένε ότι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ είναι περισσότεροι από αυτούς που είναι απαισιόδοξοι, στις 19 από τις 28 χώρες, ενώ η απαισιοδοξία για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας φαίνεται πως μειώνεται. Περίπου 7 στους δέκα Ευρωπαίους (67%), με την πλειοψηφία στα κράτη-μέλη, λένε πως η «φωνή» της Ευρώπης έχει παγκόσμια απήχηση. 
Αναφορικά με το κοινό νόμισμα, το 51% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ του ευρώ, με αυτούς που ζουν σε χώρες της ευρωζώνης να στηρίζουν το ευρώ περισσότερο (ποσοστό 62%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του κοινού νομίσματος (μεταξύ 68% και 77%) καταγράφονται σε τέσσερις από τις πέντε χώρες που εντάχθηκαν τελευταίες στην ΕΕ, δηλαδή την Εσθονία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου