Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Για 100 υπαλλήλους καθυστέρησαν τη δόση

Σοβαρές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση της μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο δημιουργεί η μέχρι χθες αδυναμία καταγραφής έστω και των 4.200 εργαζομένων που έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Το σχετικό προαπαιτούμενο είναι αυτό που καθυστέρησε τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 (και όχι 4) δισ. ευρώ από το χθεσινό Euro Working Group, που συνεδρίασε τηλεφωνικά. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τραα επιχείρησε να καταμετρήσει τους εργαζόμενους που η κυβέρνηση παρουσίαζε ως εντασσόμενους στην κινητικότητα και τους βρήκε 4.099 αντί για 4200. Δεδομένου ότι ο στόχος των 4.200 είναι στόχος μήνα και όχι τριμήνου (στο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να βρεθούν 12.500) και ετέθη σχετικά πρόσφατα, από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου, τόσο το Ταμείο, όσο και η Κομισιόν αποφάσισαν αν επιμείνουν στον απόλυτο αριθμό των 4.200. Ζήτησαν δε επιτακτικά το σχετικό τελευταίο προαπαιτούμενο να εκπληρωθεί πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM την Παρασκευή, συναρτώντας το με την καταβολή ή μη της δόσης.
Κατά συνέπεια η καταβολή των 2,5 δισ. εξαρτάται αποκλειστικά από μια τροπολογία του υπουργείου παιδείας που βγάζει στην κινητικότητα λίγα παραπάνω από 100 ακόμα άτομα της αρμοδιότητάς του (καθηγητές). Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η τροπολογία θα ψηφιστεί ως το βράδυ και τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης οικονομικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να γράψουν το τελικό compliance report (δήλωση συμμόρφωσης) και να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων στο ΔΣ του ESM. Μετά τη συνεδρίαση του ESM, ακολουθούν οι λεγόμενες εθνικές διαδικασίες όπου υπάρχουν, με τελευταία αυτή της Γερμανίας στις 29 Ιουλίου. Δύο μέρες μετά τα 2,5 δισ. της δόσης θα φτάσουν στα ταμεία του ΟΔΔΗΧ.
Σε σχέση με τα 1,5 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, αυτά θα ξεκινήσουν να έρχονται σε 10 κυριολεκτικά καταβολές, όσες και οι κεντρικές τράπεζες που έχουν κέρδη από ελληνικά χαρτιά και τα επιστρέφουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα διαλέξουν δικές τους ημερομηνίες και διαδικασίες και κανένα υπουργείο οικονομικών ή ευρωθεσμός δεν μπορεί να τις πιέσει να βιαστούν.
Σύμφωνα δε με ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν που μίλησε στο Real.gr «τα χρήματα αυτά η Ελλάδα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν και θα εκταμιεύονται μέχρι και το Σεπτέμβριο». Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει και αυτό για το ίδιο θέμα στις 29 του μήνα. Το ΔΝΤ συμμετέχει στη δόση με 1,8 δισ. ευρώ.
Η σκληρή στάση που τήρησε χθες το EWG πάντως είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την ελληνική υπόθεση. Δυστυχώς μια έκθεση που γράφεται εκπρόθεσμα, μετά από μια κυβερνητική κρίση, έναν ανασχηματισμό και παλινωδίες σε σχέση με την εκπλήρωση των στόχων – δύο από τους οποίους έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, όπως η κινητικότητα και οι αποκρατικοποιήσεις – δεν μπορεί να είναι απόλυτα θετική. Στην πράξη τα κείμενα, που εκτός απροόπτου θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για τη Δευτέρα, θα εκφράζουν με πάσα διπλωματία ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και τα εύκολα τελείωσαν. Δεδομένου του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού οι συντάκτες (που πιέζονται πολιτικά από την Αθήνα) θα προσπαθήσουν να μην ανοίξουν, έστω και κατά λάθος τους ασκούς του Αιόλου μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου