Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Όλοι λένε όχι νέα μέτρα, αλλά η έκτακτη εισφορά παρατείνεται έως το 2016 - Μέτρα φωτιά από το νέο Μνημόνιο

- Η παράταση της έκτακτης εισφοράς αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
- Η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τον Νοέμβριο
- Δείτε αναλυτικό πίνακα ποιοί θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και ποιές είναι οι εξαιρέσεις
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έως το 2016 τελικά παρατείνεται το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές από 1% έως 4%, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα και η οποία δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα.  Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009, κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.
ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
12.001 - 20.000 1%
20.001 - 50000 2%
50.001 - 100.000 3%
100.001 και άνω 4%
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
Αυτό φυσικά και είναι νέο μέτρο και όσο και η κυβέρνηση να μην θέλει να το παραδεχθεί για άλλη μία φορά είναι ανίκανη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές κινήσεις και έτσι μετακυλίει το βάρος της αργοπορίας της στους γνωστούς ταλαίπωρους μισθωτούς και συνταξιούχους. 
Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η σχετική νομοθετική διάταξη για την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013. 
Πέρα από την έκτακτη εισφορά όμως, η έκθεση αναφέρει και τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου και τα οποία είναι:
- Εντός του Αυγούστου να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, και ΛΑΡΚΟ και η οποία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου
- Καθορισμός των χρεών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
- 12.500 διαθεσιμότητες από τον δημόσιο τομέα
- Νέος κώδικας για τους δικηγόρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου