Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Παγίδα φόρου οι τόκοι καταθέσεων από κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξετε όταν γράφετε στη δήλωση τους τόκους από λογαριασμούς με συνδικαιούχους που είναι προστατευόμενα μέλη

Σε παγίδα που κρύβει φόρο κινδυνεύουν να πέσουν όσοι αποφασίσουν να γράψουν τόκους καταθέσεων για λογαριασμό των παιδιών τους από κοινούς λογαριασμούς, εφόσον αυτά είναι ενήλικα και είναι προστατευόμενα μέλη (σπουδάζουν, είναι στρατιώτες κ.λπ.).
Εφόσον το παιδί σας είναι ανήλικο ή ενήλικο που σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θεωρείται προστατευόμενο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα των ανηλίκων παιδιών από τόκους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.
Συνεπώς, αν θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από τα ανήλικα παιδιά σας με τόκους άνω των 250 ευρώ, τότε και πάλι οι τόκοι που αναλογούν στα παιδιά σας πρέπει να δηλωθούν είτε στο όνομά σας είτε στο όνομα της συζύγου σας, έστω κι αν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας είναι συνδικαιούχοι και τα παιδιά σας.
Εάν τα παιδιά σας είναι ενήλικα προστατευόμενα και θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από αυτά με τόκους άνω των 250 ευρώ, τότε θα πάψουν να θεωρούνται προστατευόμενα και θα πρέπει να υποβάλουν δικές τους δηλώσεις στην Εφορία.
Κι αυτό θα συμβεί επειδή, με τη νέα φορολογική νομοθεσία που ισχύει από φέτος, προβλέπεται ότι για κάθε ενήλικο φορολογούμενο με εισόδημα οποιουδήποτε ύψους ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ.
Συνεπώς, κάθε ενήλικο τέκνο που θα έχει στο όνομά του τόκους θα εμφανίζεται με ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 2.900 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος το οποίο επιτρέπεται να έχει ένα μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου για να θεωρείται προστατευόμενο.

Οι παγίδες
Έστω λοιπόν κι αν οι τόκοι κάθε ενήλικου τέκνου ήταν κάτω από 3.000 ευρώ, η Εφορία θα καταλογίσει στο τέκνο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ, εξέλιξη η οποία θα έχει δύο αρνητικές συνέπειες:

Απώλεια επιδομάτων
α) Το παιδί να πάψει να θεωρείται προστατευόμενο και οι γονείς του να μην δικαιούνται πλέον να λάβουν γι' αυτό το τέκνο το νέο οικογενειακό επίδομα από τον ΟΓΑ.
β) Το παιδί να κληθεί να υπoβάλει ξεχωριστή δήλωση και να πληρώσει ακόμη και φόρο. Αυτό θα συμβεί, επειδή δεν θα έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ και θα φορολογηθεί για το τμήμα αυτό του εισοδήματος με φόρο 10%.
Συγκεκριμένα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75 ευρώ,  δηλαδή 10% επί του ποσού των 750 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου