Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συγνώμη για την ταλαιπωρία...

Με DVD και φωτοτυπίες θα αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση το πρόβλημα από τη μη έγκαιρη έκδοση των σχολικών βιβλίων
Ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο επέρριψε και χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας να γίνει έρευνα για την υπόθεση, που οδήγησε στο πρωτοφανές γεγονός να ξεκινήσουν φέτος τα μαθήματα στα σχολεία χωρίς οι μαθητές να έχουν βιβλία, αλλά DVD και φωτοτυπίες.
Η υπουργός ζήτησε συγνώμη για την κατάσταση αυτή λέγοντας: "Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις".
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό "ΒΗΜΑ FM" η υπουργός τόνισε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Δήλωσε ότι θα βρεθούν όλες οι δυνατές λύσεις, ώστε τις πρώτες μέρες και στους νομούς που δεν έχουν πάει βιβλία να αντιμετωπισθεί το θέμα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε κάθε παιδί ένα DVD.
Οπως είπε, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανάγνωσης του DVD, έχει υπάρξει συνεννόηση με όλα τα σχολεία να εκτυπώνει ο δάσκαλος για τα παιδιά που το χρειάζονται.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Επικρατείας Αγγελος Τόλκας δήλωσε χθες ότι η κακή παρέμβαση των ενδιάμεσων φορέων οδήγησε στη μη έγκαιρη εκτύπωση των βιβλίων και ότι θα γίνουν οι σχετικές έρευνες.
Αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις για τα σχολικά βιβλία, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου
Αναλαμβάνω την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις για τα σχολικά βιβλία, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου
Η έλλειψη των βιβλίων έχει προκαλέσει και τη σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι τονίζουν ότι "έγκαιρα είχαν επισημάνει και είχαν προειδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας για το απαράδεκτο γεγονός της καθυστέρησης τύπωσης των σχολικών βιβλίων. Η επισήμανση αυτή ''προσπεράστηκε'' από το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία έκανε λόγο για την έγκαιρη διανομή των βιβλίων".
Σύμφωνα με τους δασκάλους (ΔΟΕ), το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι τα έξοδα της εκτύπωσης φωτοτυπιών και DVD θα κληθούν να πληρώσουν οι ήδη υπερχρεωμένες και υποχρηματοδοτημένες σχολικές επιτροπές και οι γονείς.
Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να φτάσουν αμέσως τα βιβλία σε κάθε Δημοτικό Σχολείο της χώρας, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην καλύψουν το πρόβλημα και να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς.
Οπως εκτιμά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Αλέξανδρος Δελμούζος", καθημερινά κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να βγάζει χιλιάδες φωτοτυπίες και οι εκπαιδευτικοί που θα περιμένουν στην ουρά θα προσεύχονται να μη χαλάσει ή να μην τελειώσει το μελάνι πριν έρθει η δική τους σειρά, γιατί αν συμβεί αυτό που θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για επισκευή ή για αγορά αναλώσιμων".
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου