Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ταμεία: Στάση πληρωμών στις συντάξεις, κύμα φυγής λόγω εφεδρείας

Πετρόπουλος Α.

 Δραματική όσο ποτέ καταγράφεται η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, αφενός λόγω της τραγικής υστέρησης εσόδων που τροφοδοτείται από την εκτόξευση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, αλλά και από το κύμα φυγής που διαμορφώνεται στον δημόσιο τομέα από το τρίπτυχο: Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο με μείωση των αποδοχών έως και 50%, ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων (-10%) και εργασιακή εφεδρεία που σημαίνει μαζικές απολύσεις.

Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό το ΙΚΑ η υστέρηση εσόδων κινείται στο -16% και αν δεν επιδεινωθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες (οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τις απολύσεις εκτιμούν όλες οι έρευνες) θα συσσωρεύσει μέχρι το τέλος του 2011 ένα έλλειμμα της τάξης των 2 δισ. ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και τις συντάξεις των τελευταίων τριών μηνών. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρουμε ότι το ετήσιο κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων φθάνει τα 11 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα στο ΙΚΑ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν κατατεθεί περίπου 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης από εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να κάνουν χρήση μέχρι το 2013, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει να ανακόψει το κύμα εξόδου αφενός με αναδρομική ισχύ του νέου μισθολογίου από 1/9 (προκειμένου να αχρηστευτεί η δεύτερη υπογραφή παραίτησης που "κλειδώνει" την αίτηση συνταξιοδότησης) και αφετέρου με μείωση των συντάξιμων αποδοχών 10% προκειμένου να περιορίσει τις όποιες προσδοκίες αύξησης των συντάξεων που ίσως προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις η ενσωμάτωση στον βασικό μισθό κάποιων επιδομάτων, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση του εφάπαξ (10%) σε όσους αποχώρησαν από το 2010 και μετά.
10.000 αιτήσεις τον Σεπτέμβριο
Συνολικά πάνω από 10.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στον Σεπτέμβριο συσσωρεύονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ οι εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2011 στις 50.000 έναντι 35.000 το 2010. Δραματική είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (καταβάλλει το εφάπαξ) με «μαύρη τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ και οργανικό έλλειμμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ (πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί), αφού και οι αναλογιστικές μελέτες αποκαλύπτουν υψηλά ελλείμματα.
Με άλλα λόγια τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία που σε λίγους μήνες μπορεί να δηλώσουν και επισήμως αδυναμία καταβολής των συντάξεων, είναι βέβαιο ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι αδύνατο να καταβάλλουν συντάξεις, ακόμα και μειωμένες, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων συνεχώς θα μεγαλώνει. "Ακόμα και τα ταμεία που σήμερα μπορούν σε λίγα χρόνια θα δηλώνουν πλήρη αδυναμία", υποστηρίζει γνώστης της κοινωνικής ασφάλισης.
Να σημειωθεί ότι οι νέες οδυνηρές περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που σε ορισμένες περιπτώσεις (υψηλόμισθων) θα φθάσουν και το 50%, η εργασιακή εφεδρεία που θα προωθηθεί -έστω και οριακά σε πρώτη φάση- στον στενό δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων, ωθούν την ΑΔΕΔΥ σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή συζήτησε το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας στις 6 Οκτωβρίου, ενώ θα επιδιωχθεί και συνεννόηση με την ΓΣΕΕ προκειμένου η απεργία να έχει γενικό χαρακτήρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει επίσης σε στάση εργασίας (από τις 11.00 έως τις 15.00) στις 22 Σεπτέμβρη, ημέρα διεξαγωγής του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου