Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ψαλίδι στους μισθούς, πλαφόν στις συντάξεις

Μεταξύ 1,5 και 2,1 δισ. ευρώ και μόνο από τις δαπάνες κυμαίνεται το «κουστούμι» των νέων μέτρων, τα οποία περιέγραψε η τρόικα των επιτηρητών κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τον Ευάγγ. Βενιζέλο.
Τα εν λόγω μέτρα, αποκλειστικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφορούν τρεις πηγές:
α) Τους μισθούς του Δημοσίου μέσω της καθιέρωσης του νέου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου (θα ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα ισχύσει αναδρομικά). Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να αποδώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο νεότερες σκέψεις το περιορίζουν κάτω των 700 εκατ. ευρώ -όσο σκληρό και ισοπεδωτικό σενάριο και εάν επιλεγεί- δεδομένης και της εργασιακής εφεδρείας (μέσω της οποίας συρρικνούται ο τελικός αριθμός των μισθών που προορίζεται να μειωθούν...)
β) Την εργασιακή εφεδρεία η οποία μπορεί να επεκταθεί άμεσα σε τουλάχιστον 50.000 άτομα, κάτι που μπορεί να αποδώσει έως και 1.250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (250 εκατ. για κάθε 10.000 υπαλλήλους) και
γ) Τον περιορισμό των συντάξεων και του εφάπαξ.
Ειδικά για τις συντάξεις υπολογίζεται ένα ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο δύναται να προέλθει (πέραν της αναμενόμενης δραστικής περικοπής του εφάπαξ στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ) μέσω:
1. Της καθιέρωσης νέου, πολύ χαμηλότερου των 2.770 ευρώ, πλαφόν στις συντάξεις. Να σημειωθεί ότι στην Πορτογαλία η τρόικα καθιέρωσε ανώτατο πλαφόν τα 1.500 ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί παρά να ισχύσει για τις νέες συντάξεις και έτσι δεν αναμένεται να αποδώσει σημαντικά άμεσα. Εξάλλου ούτε το 10% των συντάξεων δεν υπερβαίνει αυτό το ποσό.
2. Την καθιέρωση ενιαίας (νέας) εισφοράς 3% σε όλες τις παροχές (ακόμη και για συντάξεις των 500 ευρώ, οι οποίες θα κληθούν να εισφέρουν από 15 ευρώ το μήνα).
3. Την επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ ύψους 5% για τις υψολότερες των 1.000 ευρώ αποδοχές των συνταξιούχων (ήδη υπάρχει εισφορά άνω του 4% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, η οποία φτάνει έως και 14%, επιπλέον 6% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ και εισφορά 3% έως 10% για επικουρικές άνω των 300 ευρώ).
4. Τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την καθιέρωση του ισχύοντος ορίου (2.770 ευρώ) αθροιστικά τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.
Πάντως τα μέτρα δεν αναμένεται να εξειδικευτούν πριν από την Παρασκευή (μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας) επιφυλάσσοντας ακόμη ένα δραματικό Σαββατοκύριακο με αβέβαια αποτελέσματα.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου