Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 του αιρετού Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ηπείρου Λιόντου Βασιλείου

ΛΙΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ΗΠΕΙΡΟΥ
ΤΗΛ: 694 6260184
e-mail:    bill_liondos@yahoo.gr 
              billmanidis@gmail.com 


Ιωάννινα, 23 Σεπτεμβρίου 2011

1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
          Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
          Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2011-2012, του πιο δύσκολου των τελευταίων δεκαετιών, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις ευχές μου για  μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά! Γνωρίζοντας φυσικά το πόσο δύσκολο είναι αυτό, εύχομαι ακόμη σε όλους σας καλή δύναμη και καλό κουράγιο!
          Το υπηρεσιακό συμβούλιο (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.) συνεδρίασε αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Επιγραμματικά σας αναφέρω τα θέματα που μας απασχόλησαν:
Ø Αποσπάσεις συναδέλφων στα γραφεία
Ø Πλήρωση θέσεων διευθυντών των δύο Πειραματικών Σχολείων
Ø Στελέχωση Κ.Π.Ε. (Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Αράχθου και Κόνιτσας – Πραμάντων
Ø Χορήγηση - ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών
Θα ήθελα εδώ με αφορμή τα παραπάνω θέματα –και όχι μόνο- να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις-διαπιστώσεις:

1.     ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

          Όλοι σας μέχρι πριν από λίγο καιρό γνωρίζατε ότι στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Ηπείρου υπήρχαν τέσσερα Κ.Π.Ε. Δυστυχώς, τώρα πια υφίστανται μόλις δύο, αυτό της Άρτας (Αράχθου) και το ενιαίο πια Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων.
          Αν αναρωτιέστε τι απέγιναν τα άλλα δύο (Ζηρού και Φιλιατών), αυτά τελούν σε αναστολή, λόγω …. οργανωτικών αδυναμιών, σύμφωνα με το ΥΠΔΒΜΘ!!! Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι στα δύο τελευταία δύνανται να υλοποιούνται προγράμματα, αν και εφόσον οι οικείοι δήμοι επιθυμούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ειλικρινά, προσωπικά δε δέχομαι τη δικαιολογία των οργανωτικών αδυναμιών, γιατί γνωρίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι έδωσαν και την ψυχή τους, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, για να φέρουν εις πέρας πολλαπλά προγράμματα και σεμινάρια.
          Σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση του Κ.Π.Ε. Πραμάντων με αυτό της Κόνιτσας, προφανώς οι όποιες οργανωτικές αδυναμίες προκύψουν θα λυθούν…. εξ’ αποστάσεως!!! Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
2.     ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

          Στη Διεύθυνση και στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων αποσπάστηκαν μόλις 12 συνάδελφοι. Με δεδομένο την επικείμενη κατάργηση των 3 γραφείων της Π.Ε. είναι αδύνατο να μπορέσουν οι συνάδελφοί μας να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας Διεύθυνσης.
          Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των υπαρχόντων αποσπασμένων και των ολίγων διοικητικών για να λειτουργήσουν τα γραφεία. Η ανάγκη για ενίσχυση με έμπειρους στη διοίκηση, μηχανοργάνωση και σωστό οργανόγραμμα είναι πια επιτακτική, ιδιαίτερα μετά τη διάλυση – κατάργηση των γραφείων και την αποδυνάμωση του ΠΥΣΠΕ.
          Τα γραφεία, παρά το φιλότιμο των συναδέλφων καθίστανται δυσλειτουργικά, με αποτέλεσμα αρκετά πράγματα να μένουν πίσω.


3.     ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ

          Ακόμη και σήμερα εκκρεμούν αποσπάσεις συναδέλφων μας από περιοχές εκτός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων. Οι αναβολές στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΥΠΔΒΜΘ διογκώνουν το πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό την ίδια στιγμή που  προσλαμβάνονται αναπληρωτές, παράλληλα να αναμένουν πιθανή ικανοποίηση της απόσπασής τους συνάδελφοι οικογενειάρχες ή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η λογική υπαγορεύει πρώτα την ικανοποίηση των αποσπάσεων και κατόπιν την πρόσληψη αναπληρωτών.


4.     ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-12

          Φέτος πραγματοποιήθηκαν μόλις 133 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (16 ΠΕ06, 6 ΠΕ11, 6 ειδ. κατηγοριών + 55 ΠΕ60 και 8 ειδ. Κατηγοριών + 42 ΠΕ70). Το υπουργείο μάλιστα έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο αφήνοντας εκτός μόνιμου διορισμού τους εναπομείναντες στον πίνακα δύο συναδέλφους δασκάλους ειδικής κατηγορίας). Όσο για το σύνολο των διορισμών, αρκεί και μόνο να σας αναφέρω ότι κάτι παρόμοιο συνέβη το 1950!!!

5.     ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
          Σε όλους είναι λίγο έως πολύ γνωστό, ότι οι εκπαιδευτικοί υπέστημεν και –όπως φαίνεται θα υποστούμε- μεγάλες απώλειες στο εισόδημά μας. Κατά τα άλλα, είμαστε από τους χαμηλότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα. Σα να μην έφταναν όλα αυτά θα παρακρατηθούν από το μισθό μας και για τους επόμενους τρεις μήνες, αναδρομικά από 1-1-2011 και από 1-7-2011(κίνητρο απόδοσης), ενώ την ίδια στιγμή αιωρούνται εφιαλτικά σενάρια περαιτέρω οριζόντιων μειώσεων των αποδοχών μας.  Μία γεύση την πήραμε όλοι μας στα τελευταία 2 δεκαπενθήμερα. Κατά το Δεκέμβριο, θα γνωρίζουμε επακριβώς το μέγεθος της μείωσης του μισθού μας. Δυστυχώς, κανείς πια δε θα είναι σε θέση να κάνει έναν στοιχειώδη προγραμματισμό στη ζωή του, αφού τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς και απρόβλεπτους ρυθμούς.

6.     ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
          Απεστάλησαν  στα σχολεία τις τελευταίες ημέρες οδηγίες για τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στην Γ΄ Δημοτικού. Μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: “…προβλέπεται η συγγραφή πιλοτικού βιβλίου για τη διδασκαλία της Αγγλικής στους μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού με τίτλο Magic BookΜέχρι την οριστική παραλαβή του βιβλίου από τις σχολικές μονάδες …. θα είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά….”
          Αν έχω αντιληφθεί σωστά, φέτος κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, ευελπιστώ έγκαιρα πάντως, τα σχολεία θα προμηθευτούν ένα νέο βιβλίο Αγγλικών για τη Γ΄ τάξη του Δημοτικού. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα είναι σαφώς καλύτερο από τα άλλα τρία για την Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει κάποια επιμόρφωση από την πλευρά του σχολικού συμβούλου πάνω  στο νέο αυτό βιβλίο.


7.     ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
          Στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για την επιμόρφωση επιπέδου Β’ αναφέρονται τα εξής: ‘’Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60 και ΠΕ70…….Στις πρώτες επιμορφωτικές περιόδους και μέχρι να δημιουργηθούν οι υποδομές που προβλέπονται στο πλαίσιο
του έργου για τους κλάδους ΠΕ 05/06/07 και ΠΕ 19/20 (πχ. εκπαίδευση επιμορφωτών, δημιουργία επιμορφωτικού υλικού), η επιμόρφωση διεξάγεται μόνο για τους κλάδους ΠΕ 02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ 60/ΠΕ 70.’’
          Με τις λοιπές ειδικότητες τι προτίθεται το υπουργείο να κάνει; Ο ισχυρισμός του υπουργείου για τη δημιουργία υποδομών σε σχέση με τις ειδικότητες που αποκλείονται από την όλη διαδικασία, είναι τουλάχιστον γελοίος.


8.     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ ΤΟΥ Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.
         
          Γνωρίζετε όλοι σας ότι είμαι στη διάθεσή σας, τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του διαδικτύου. Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο επικοινωνίας μαζί μου θα τις βρείτε στο παρόν ενημερωτικό.
Ο αιρετός δεν παύει να είναι πάνω απ’ όλα συνάδελφος και εκπρόσωπός σας στο υπηρεσιακό συμβούλιο.



ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

ΛΙΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου