Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υπουργείο Παιδείας: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών - Δείτε τον κατάλογο όλων των σχολείων



Θέμα: Πράξη: «Εκπαίδευση αλλοδαπών  και παλιννοστούντων μαθητών» (Α.Π.1 300607, Α.Π.2 300608, Α.Π.3 300609).
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει από το Σεπτέμβριο του 2010 την υλοποίηση της Πράξης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», η οποία εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Γενικός σκοπός της Πράξης είναι η καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό σχολείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ισότιμη εκπαίδευση των ομάδων αυτών με γηγενείς μαθητές, καθώς και η κοινωνική τους ένταξη.
Σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στην Κατηγορία Πράξεων «Διαπολιτισμική εκπαίδευση»  [κωδ. 01.73.43. Α.Π. 1, 02.73.43.01 Α.Π.2 και 03.73.43. Α. Π.3] και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Πράξης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών», ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών  2010-2013:
Δράση 1: Υποστήριξη της λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής
Δράση 2: Ενίσχυση της ελληνομάθειας
Δράση 3: Καλλιέργεια κλίματος διαπολιτισμικής επικοινωνίας σε επίπεδο σχολείου
Δράση 4: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας
Δράση 5: Ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών
Δράση 6: Προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης
Δράση 7: Σύνδεση σχολείου και κοινότητας
Δράση 9 (υποδράση 9.5): Εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών
Οι παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) όλων των εκπαιδευτικών περιφερειών. Η επιλογή των σχολείων εφαρμογής, εκτός αυτών που το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει εντάξει στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και των Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, καθορίστηκε με  πρωταρχικό κριτήριο το ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα, η ομαδοποίηση έχει ως εξής:
• Α’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 70% και άνω
• Β’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 50-70%
• Γ’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 30-50%
• Δ’ ομάδα – Σχολικές μονάδες με ποσοστό αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών 0-30%
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των σχολείων εφαρμογής δεν είναι κοινός για όλες τις δράσεις, καθώς η επιλογή βασίζεται στην ποσόστωση των μαθητών σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του φυσικού αντικειμένου της κάθε δράσης ξεχωριστά.
Ο κατάλογος με τα σχολεία εφαρμογής που σας επισυνάπτουμε αφορά την υλοποίηση των δράσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους (2011-12).
Η εφαρμογή των δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβίβασης της παρούσας εγκυκλίου. Όλες οι σχολικές μονάδες θα ενημερωθούν από την Επιστημονικά Υπεύθυνη της Πράξης κ. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη σχετικά με τις δράσεις που είναι εφικτό να υλοποιηθούν.
Παρακαλούνται τα στελέχη της εκπαίδευσης να εποπτεύουν και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση για την ορθή εφαρμογή των δράσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε:
α) για όλη την Ελλάδα, πλην της Περιφέρειας Αττικής, στο τηλέφωνο 23130 18 460 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diapolis-info@lists.auth.gr(κ. Σμαρώ Οικονόμου).
β) για την Περιφέρεια Αττικής στο τηλέφωνο 210 7752 452 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diapolis-info-ath@lists.auth.gr  (κ.Σοφία Φαντζίκου).
Συνημμένα υποβάλλεται ο κατάλογος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (αρχείο excel).

Για τον κατάλογο με τα σχολεία εφαρμογής πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου