Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ''

Ιωάννινα 05-09-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών  (Δ.Α.Κ.Ε.) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και τον αποτροπιασμό της για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.
Εικόνα διάλυσης, εγκύκλιοι της ντροπής, ανακοινοποιήσεις επί ανακοινοποιήσεων στο ορθό, διευκρινιστικές εγκύκλιοι η μία μετά την άλλη (21 συνολικά μόνο για τις κρίσεις των διευθυντών σχολικών μονάδων), άστοχοι χειρισμοί από ανίδεους και ανίκανους, που ύστερα από τόσα λάθη δεν έχουν την παραμικρή ευθιξία ούτε να παραιτηθούν.
 Δε φτάνει που εξευτελίσατε όλο τον κλάδο, καθώς μας ισοπεδώσατε όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά, δε φτάνει που καταφέρατε να διαλύσετε μέσα σε ελάχιστο χρόνο κεκτημένα χρόνων, που μας έδιναν τη δυνατότητα να είμαστε αξιοπρεπείς στη δουλειά μας, αλλά και απέναντι στα παιδιά μας, έχετε και το θράσος, εσείς οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, να ασκείτε δριμεία κριτική στα τεκταινόμενα αυτών που εσείς ψηφίσατε!
  Παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για διαφάνεια, διαύγεια, αξιοκρατία και τις φιλότιμες προσπάθειες για εγκυκλίους με αντικειμενικά κριτήρια, τα «κατορθώματά σας» εν μέσω θέρους μας αποδεικνύουν ότι η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη.
Απόδειξη για τα παραπάνω:
·         Μεταθέσεις: ελάχιστες μεταθέσεις και μάλιστα με λάθη, που αποδεικνύουν τη διοικητική ανεπάρκειά  σας. Παρέπεμπε σε φαρσοκωμωδία η ανακοίνωση των μεταθέσεων την Παρασκευή, η ανάκλησή τους την ίδια ημέρα, η εκ νέου ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα. Συνάδελφοί μας πρόσκαιρα πανηγύρισαν για τη μετάθεσή τους  και μετά από τρεις ημέρες ήπιαν το πικρό φαρμάκι είτε της μη μετάθεσής τους ή της μετάθεσής τους σε άλλη περιοχή.  
·         Αποσπάσεις σε Φορείς: 9 δάσκαλοι  αποσπάσθηκαν φέτος στη Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων, όταν την προηγούμενη χρονιά οι κομματικοί παράγοντες διατυμπανούσαν ότι όλοι οι δάσκαλοι πρέπει επειγόντως να επιστρέψουν στα σχολεία τους για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Και βέβαια στους φετινούς αποσπασμένους υπάρχουν και πολύ γνωστά ονόματα!
·         Επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων: συμβούλια με «κομματικούς φίλους», αποκλεισμός υποψήφιων σχολικών συμβούλων από τη διαδικασία, καρατόμηση «μη αρεστών», εγκύκλιοι η μία μετά την άλλη προς όφελος των «ημετέρων». Ο χώρος της εκπαίδευσης μετατράπηκε σε αρένα επίδειξης της εκδικητικής πολιτικής ισχύος, της εμπάθειας και του άκρατου ρεβανσισμού.
·         Κατάργηση;;; γραφείων Π.Ε: ενώ όλοι αναμέναμε με ενδιαφέρον την κατάργηση των γραφείων Π.Ε. και τη σύσταση ενιαίας Δ/νσης Π.Ε, ενημερωθήκαμε ότι οι προϊστάμενοι των 3 γραφείων παύουν να υφίστανται και τη θέση τους, μέχρι νεωτέρας προφανώς, καταλαμβάνουν οι νέοι αναπληρωτές τους. Το ζητούμενο βέβαια είναι το πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία προς όφελος των συναδέλφων μας.      
·      Μηδενικοί διορισμοί: μόλις 133 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (16 ΠΕ06, 6 ΠΕ11, 6 ειδ. κατηγοριών + 55 ΠΕ60 και 8 ειδ. Κατηγοριών + 42 ΠΕ70).
Αντίστοιχος αριθμός εκπαιδευτικών είχε προσληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση το 1950, δηλαδή μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου!!!
·           Καθυστέρηση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ομηρεία μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Βέβαια έγιναν με «αντικειμενικά κριτήρια», γι΄αυτό και πολλοί συνάδελφοι με τρία παιδιά ή ακόμη και με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν πήραν απόσπαση! Ας κατανοήσουν επιτέλους κάποιοι πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί, δεν είναι μηχανές, είναι άνθρωποι με οικογένειες που πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτιστα με σοβαρότητα, ανθρωπιά, κατανόηση και αξιοπρέπεια.
·         Μεταφορά μαθητών: υπεύθυνοι πλέον για τη μεταφορά μαθητών είναι οι Δήμοι, που όμως δε διαθέτουν χρήματα για κάτι τέτοιο.
·         Κατάργηση ολοήμερων τμημάτων σε όλα τα ολιγοθέσια σχολεία.
·         Καθαριότητα σχολικών μονάδων: τα σχολεία ξεκινούν σε μία εβδομάδα και σε πολλά από αυτά, ελλείψει μόνιμων καθαριστριών, προβλέπουμε ότι θα κληθούμε να αναλάβουμε δράση με σκούπες και φαράσια.
·         Ενιαίες σχολικές επιτροπές: αλήθεια τι μέλλει γενέσθαι με τα ταμεία των σχολείων; Πώς θα γίνεται η οικονομική διαχείριση;    
·       Συνεχής μείωση των αποδοχών μας: περικοπή 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας με αναδρομική ισχύ από 1-7-2011, αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω μείωσης του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ, περικοπή 2% υπέρ ανέργων με αναδρομική ισχύ από 1-1-2011, μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης με αναδρομική ισχύ από 1-7-2011. Με λίγα λόγια μιλάμε για συνεχείς μειώσεις των αποδοχών μας,  αναμένοντας παράλληλα το ‘’δίκαιο’’ ενιαίο μισθολόγιο!!!  
·         Μεταπτυχιακά-Διδακτορικά: απαγορεύεται η «είσοδος» σε αλλόδοξους!
·         Το τελευταίο κατόρθωμά σας! Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνεχίζεται… Το υπ΄αριθμ. πρωτ. 98446/Γ1/1-9-2011 έγγραφο μάς δίνει οδηγίες για την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικών εργαλείων για τη λειτουργία σχολικών μονάδων! Κοινώς, φέτος δεν υπάρχουν βιβλία και γι΄αυτό πρέπει να γίνει «διανομή σε όλους τους μαθητές ενός DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα και στο σπίτι τους ηλεκτρονικά να μελετούν τα μαθήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι στο σπίτι τους διαθέτουν έναν ακριβό υπολογιστή, ένα i-pod και όλα τα αντίστοιχα. Θεωρείτε δεδομένο ότι όλοι οι γονείς έχουν τις γνώσεις αλλά και τον ελεύθερο χρόνο να μελετήσουν ηλεκτρονικά με τα παιδιά τους. Θεωρείτε δεδομένο ότι σε όλα τα σχολεία υπάρχει internet. Σας υπενθυμίζουμε, γιατί προφανώς δεν το γνωρίζετε, ότι διδάσκουμε και σε απομακρυσμένα χωριά. 
Αυτό είναι το σχολείο που οραματίστηκε η Υπουργός; Όταν έλεγε ότι η τσάντα θα μένει στο σχολείο, εννοούσε ότι οι μαθητές θα έχουν το DVD στο σπίτι;

Τι τα θέλετε λοιπόν τα σχολεία; Κλείστε τα! Άλλωστε τα μισά τα καταργήσατε, τα υπόλοιπα τα συγχωνεύσατε και ακόμη λίγα σας έμειναν! Τι φοβάστε; Οι μαθητές μπορούν να μελετήσουν τα μαθήματα ηλεκτρονικά στο σπίτι τους!!!

Ø    Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την καλούμε να σταματήσει τους προκλητικούς χειρισμούς της, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και την αξιοπρέπειά μας και την καλούμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να επιδείξει επιτέλους μια στοιχειώδη σοβαρότητα.
Ø    Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς και γονείς, να δημιουργήσουμε ένα παλλαϊκό μέτωπο και να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν σε εμάς και στα παιδιά μας.
                                                           
ΤΟ Δ.Σ

της

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου